Oulun rikoksiin pitää reagoida

Poliisi kertoi keskiviikkona, että Oulussa lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista epäiltyjen määrä on noussut kymmeneen (LS 6.12.).

Tutkinnassa on kaikkiaan kolme rikosjuttua, joissa uhri on ollut alle 15-vuotias tyttö.

Epäillyt tekijät ovat tulleet Suomeen turvapaikanhakijoina tai kiintiöpakolaisina ja ovat oleskelleet maassa jo vuosia.

Oulun tapahtumat järkyttivät suomalaisia. Presidentti Sauli Niinistön sanoin ”jokaista, jolla on rahtuakaan inhimillisyyttä”.

Oulun rikoksista tullaan puhumaan pitkään. Ne nousevat takuuvarmasti esille myös ensi kevään eduskuntavaalien kampanjoinnissa.

Ja hyvä niin, maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista pitää reilusti ja avoimesti keskustella, jotta Suomi saadaan pysymään hienona ja turvallisena maana.

Tarvitaan suvaitsevaisuutta ja asennekasvatusta. Tarvitaan taitavaa kotouttamista.

Mutta tarvitaan myös tervettä epäilyä ja tiukkana pysymistä.

Kansaa kuohuttavat rikokset ja suuronnettomuudet herättävät aina keskustelua siitä, miten vastaavat tapahtumat voitaisiin tulevaisuudessa estää. Ihmiset vaativat uusia lakeja ja määräyksiä, toimintamallien muutoksia ja niin edelleen.

Yhteiskunnan ja demokratian toimivuuden kannalta on tärkeää, että kansa kokee, että huolet otetaan tosissaan ja asioille yritetään oikeasti tehdä jotain.

Pääministeri Juha Sipilä tuomitsi teot iljettävinä ja raukkamaisina. Sipilän mukaan on selvää, että ”tarvitsemme myös lakipuolella kovennuksia”. Erityisesti silloin, kun rikokset kohdistuvat alaikäisiin.

Maahanmuuttajia Suomi tarvitsee kipeästi. Siitä ei ole kahta sanaa.

Kansa ikääntyy, lapsia syntyy entistä vähemmän. Suomi ei selviä ilman ulkomailta tulevaa työvoimaa. Tarvitsemme hyvinvointiamme turvaamaan niin huippuosaajia kuin perustyöntekijöitä.

Toivottavasti Suomi pysyy heidän silmissään maana, jonne halutaan tulla töihin.

”Maahanmuuttajia Suomi tarvitsee kipeästi. Siitä ei ole kahta sanaa.