Outo kotiseutujuhla

Videokamerani taltioi vuonna 1998 ainutlaatuisen tapahtuman, joka pidettiin Karjalan kannaksella Pyhäjärvellä. Se oli kotiseutujuhla, jonka järjestivät entiset pyhäjärveläiset yhteistyössä nykyisten asukkaiden kanssa.

Tilaisuuteen omille kotikonnuille kokoontui ympäri Suomea yli 600 pyhäjärveläistä kuulemaan venäläisen puhujan väitteen: ”Tämä on yhteistä maatamme, te asuitte täällä ennen, nyt asumme me.”

Video taltioi myös Karjalan liiton puheenjohtajan Markku Laukkasen jämerän puheen, jossa hän esitti vaatimuksen, miten heidän tätä ”yhteistä maatamme” tulisi hoitaa.

Pari asiaa herättää kummastusta. Sodasta on kulunut jo niin pitkä aika, että Pyhäjärven uudet asukkaat ja heidän jälkipolvensa ovat varmasti alkaneet pitää aluetta omana kotiseutunaan. Silti he kutsuvat kylään väkeä, joka julistaa alueen olevankin heidän kotikontuaan.

Toinen ihmetystä herättänyt lause oli: Tämä on yhteistä maatamme. Selitys voisi olla se, että venäläiset haluaisivat luoda yhteyksiä suomalaisiin tietotaidon ja pääoman toiveissa.

Nykyisin orastava yhteydenpito on kuitenkin poikki.

Tämä video nähdään elokuvanäytöksessä Rauman pääkirjastossa tiistaina 26.9. kello 17.

Jouko Nummela