Ovatko Suomen Metsästäjäliiton Satakunnan piirin jäsenet tyytyväisiä toimintaan?

Toimintakertomus 2020, joka lähetettiin nyt jäsenseuroille, osoittaa, kuinka piirin toiminta on palannut takaisin viime vuosituhannelle. Ollaanko toimintaan nyt tyytyväisiä?

Saimme hetken elää ja osallistua naistoiminnanjohtajan aktiiviseen, uudistavaan, avoimeen ja eteenpäin suuntautuvaan toimintaan. Tiedotteita tuli usein. Asioista kerrottiin avoimesti ja koulutuksia oli todella runsaasti. Piirin sivut uudistuivat. Sieltä löytyivät kokoustiedot ja tapahtumat, ampumatulokset ja kilpailut, valokuvia toiminnasta, ym. avoimesti ja mielenkiintoisesti.

Toimintakertomus 2019 on myös siellä edelleen kaikkien nähtävillä, mainoksia siihen oli saatu myös enemmän kuin ennen. Luulisi ilmoittajienkin haluavan enemmän mainoksilleen näkyvyyttä, kuin nyt. Nyt ilmestynyt toimintakertomus on suorastaan ala-arvoinen ja kuitenkin se on maksanut saman verran kuin edellinen?

Toimintakertomus 2020 jättää kertomatta paljon asioita. Koulutuksia ei ole pidetty, mutta syy ei ole koronan. Kesällä pidimme vielä koronarajoitukset huomioon ottaen hyljekurssin; siitäkään ei ole mainittu mitään. Kuvia kyllä piirin sivulla on. Koulutuksia ei ole mm. pidetty, koska aluekouluttajana olen ilmoittanut, etten suostu kouluttamaan Satakunnan piirissä enää mitään, koska edellistä toiminnanjohtajaa kohdeltiin törkeästi.

Toiminta täyttää kaikki työpaikkakiusaamisen tunnusmerkit. Hänen palkkionsa aktiivisesta ja erittäin hyvin hoidetusta työstä, oli kuulemma myös liian iso. Kuitenkin piirihallitus oli sen hyväksynyt ja päättänyt.

Uudelle toiminnanjohtajalle maksetaan vielä enemmän, vaikka mitään ei ole tapahtunut. Piirin sivuja ei ole päivitetty, tiedotteita ei ole tullut, koulutuksia ei ole ollut. Kaikkea olisi voinut tehdä ja aikaa olisi ollut. Korona ei ole este järjestää koulutuksia netissä. Piirin jäsenillä on oikeus vaatia koulutuksia ja toimintaa.

Muutamat henkilöt, joita ärsytti suuresti toiminnanjohtajan onnistuminen piirin toimintojen uudistamisessa, katalasti ja erittäin huonoa makua osoittaen, saivat käännettyä paikalla olleen enemmistön toiminnanjohtajaa vastaan. Osa piirihallituksen jäsenistä ei edes tiennyt kokouksesta elokuussa, jossa asia päätettiin.

Nainen ei ollut sopiva Satakunnan piirin toiminnanjohtajaksi; hän oli liian toimelias ja aikaansaava. Hän teki kuitenkin asioita sydämellään ja koko piirin jäsenien eteen hienoa työtä. Paljon enemmän kuin palkkio edellytti. Hän sai kuitenkin kokea pahimman luokan ”työpaikkakiusaamista” muutaman henkilön taholta.

Luottamuksesta äänestettiin vuoden aikana kolme kertaa. Kaksi kertaa piirihallituksen jäseniä oli tarpeeksi paikalla ja luottamus oli selvä, kolmannella kertaa oli vain osa. Piirihallituksen jäsen, joka ainoana nousi puolustamaan toiminnanjohtajaa, irtisanoutui tehtävästään, koska hän ei voinut jatkaa toimessa, joka soti hänen omaatuntoaan vastaan.

Talousarvio 2021 osoittaa nyt negatiivista tulosta. Pian varmaan nostetaan jäsenmaksuja. Irtisanottu toiminnanjohtaja sai tehtyä aikanaan tuhansien eurojen positiivisen tuloksen. Jäsenmaksuja ei silloin todellakaan tarvinnut edes harkita nostaa. Rahoja päinvastoin sijoitettiin metsään. Toimintaa oli runsaasti eikä koulutukset maksaneet mitään.

Toimikunnat toimivat innostuneesti ja aktiivisesti aikaisemmin. Uusi nuorisotyötoimikunta aloitti toimintansa innokkaasti. Koulutustoimikunta jatkoi valtakunnan tasollakin kiitettyä toimintaa. Naistoiminnanjohtaja sai vireyttä ja aktiivisuutta kaikkeen toimintaan.

Useat toimikuntien jäsenet ilmoittivat viime elokuussa jättävänsä tehtävänsä, kuten minäkin. Toimintakertomus ei kerro nyt ihan totuutta. Nimiä on siihen soiteltu ja yritetty peittää todellisuutta. Toiminta on käytännössä loppunut.

Satakunnan piiri menetti arvokkaan osan toiminnastaan pitämällä kiinni munistaan. Onko todella niin, että kaikki 14 500 jäsentä on tyytyväisiä ja haluaa näin jatkuvan? Vuosikokous on tulossa. Toivon todella nyt kaikkien miettivän, miten haluatte teitä edustettavan?

Olisiko aika tehdä totaalinen muutos ja jättää epäluottamuslause koko hallitukselle, joka on epäonnistunut tehtävässään täysin tuhoten samalla lähes kaiken, mitä piirin hyväksi on vuosien aikana tehty?

Olen valmis osallistumaan tulevaisuudessakin piirin toimintaan, kunhan piirihallituksen toiminta on liiton periaatteiden ja yleisten käytöstapojen mukaisia. Vaadin myös nykyiseltä piirihallitukselta selitystä ja anteeksipyyntöä irtisanotulle toiminnanjohtajalle sekä piirin jäsenille, saitte paljon pahaa aikaan ja kaikki ei enää ole korjattavissa. Toivon myös, että jo pois jääneet eivät ohjaa toimintaa kulisseista, vaan tehtävään valitut hoitavat hommat, joihin heillä on mandaatti.

Tätä ja parempaa huomista odotellessa.

Rauli Helin

SML Pohjanmaan, Keski-Suomen ja (Satakunnan) piirin aluekouluttaja