Pääasia on liike

Markkinasosialisti. Niin edesmennyt presidenttimme Mauno Koivisto vastasi kun häneltä kysyttiin, minkälainen sosialisti olet. Hän vastasi, olen bernsteinlainen, markkinasosialisti. Koivisto ei lämmennyt ajatukselle luoda Suomesta sosialistinen yhteiskunta.

Omissa kirjoissaan Koivisto tuo esille suhteensa Neuvosto-Venäjän johtajaan Mihail Gorbatshoviin. Koivisto hallitsi hyvin venäjän kielen. Kahdenkeskeisissä keskusteluissa Gorbatshov vetosi Koivistoon saada lännestä taloudellista apua.

Koivistolla oli luottamukselliset suhteet myös Yhdysvaltojen presidentti George Bushiin. Koiviston markkinasosialismi kiinnosti myös muita kaatuneita itäblokin maita. Suomi länsimaana toteutti silloin omanlaistaan keskitettyä tulopoliittista yhteiskuntapolitiikkaa. Demokraatti-lehdessä oli mielenkiintoinen startup-yrittäjä Sami Kuuselan vaaliteema. Kuntavaaliehdokas perusti bisnessosialistit-ryhmän, joka sai muutamassa päivässä yli 500 jäsentä.

Kuuselan mielestä bisnes sopii sosialidemokraateille. Korona-aika on muuttanut monen yrittäjän ajattelua vasemmistopolitiikasta. Yrittäjätkin ovat tarvinneet kriisissä yhteiskunnan tukea.

Kuusela ei näe vaurastumisessa ja sosialidemokratiassa ristiriitaa, kunhan on samalla iloinen veronmaksaja. Supercellin johtajat ovat tästä hyvä esimerkki.

Pääministeri Sanna Marin, hallituksesi ohjelma huomioi sopivasti myös markkinatalouden, näin on hyvä.

Markku Palonen