Pääministeripeliä Rauman torilla

Demarit rakentaa vaalikampanjaansa suositun pääministerin Sanna Marinin persoonalle. Marin keräsi viime lokakuussa hyvin ihmisiä Rauman torille. Tänään hän tulee taas.
Demarit rakentaa vaalikampanjaansa suositun pääministerin Sanna Marinin persoonalle. Marin keräsi viime lokakuussa hyvin ihmisiä Rauman torille. Tänään hän tulee taas. Kuva: Iiro Lehtonen

Eduskuntavaaleihin 2023 lähdetään harvinaisen jännittävistä asemista. Mielipidemittausten mukaan niin kokoomuksella, demareilla kuin perussuomalaisilla on realistinen mahdollisuus nousta suurimmaksi puolueeksi.

Se tarkoittaa, että vaihtoehtoja pääministeriksi on kolme.

Gallup-kärkenä pitkään porskuttaneen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon vaalikaravaani piipahti Rauman kauppatorilla kaksi viikkoa sitten.

Kokoomus lupaa laittaa Suomen kuntoon. Nykyhallituksen velkapolitiikkaa Orpo piti vastuuttomana ja demarien talousohjelmaa bluffina. Vain kokoomuksen voitto takaa, että meillä on varaa hyvinvointiin, johon olemme tottuneet, sanoi Orpo (LS 4.3.).

Tänään lauantaina Rauman kauppatorille tulee pääministeri Sanna Marin.

Kansainvälisen median positiivisen huomion kohteena ollut Marin on demareille kultakimpale. Puolueen vaalikampanja on rakennettu suositun Marinin varaan.

Sdp välttelee puhumista julkistaloudesta ja yrittää kääntää keskustelun mukavampiin aiheisiin.

Demarit pyrkii käymään arvovaaleja, joissa vastakkain ovat vasemmiston pehmeämmät ja oikeiston kovemmat arvot.

Nyky-Suomessa vasemmistoa edustavat sdp, vasemmistoliitto ja vihreät – kaikki muut isot voidaan laskea porvaripuolueiksi.

Mielenkiintoinen pointti on se, että käytännössä demarien todennäköisin hallituskumppani on kuitenkin kokoomus.

Näin siksi, että Marin sulkee pois yhteistyön perussuomalaisten kanssa. Nykyhallituksen jatko ei ole mahdollista, mikäli keskusta pitää kiinni puheenjohtajansa ilmoittamasta linjauksesta.

Perussuomalaiset näkyy tänään Rauman torilla samaan aikaan suositun pääministerin kanssa. Paikalle tulee Satakunnan viime vaalien äänikuningatar Laura Huhtasaari.

Huhtasaaresta voi tulla ministeri, jos perussuomalaiset menestyy vaaleissa.

Myös perussuomalaisten todennäköisimpänä hallituskumppanina voi pitää kokoomusta.