Päänvaivaa tyhjenevistä sote-kiinteistöistä

Eurajoki painaa jarrun pohjaan ja jättää hankkimatta uuden vuokrapäiväkodin. Tarvetta olisi, sillä päivähoidon kysyntä on kasvussa.

Hanke menee jäihin, koska Satakunnan hyvinvointialue suunnittelee mittavaa palveluverkkouudistusta.

Sen ydin on, että sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteitä lakkautetaan eri paikkakunnilta ja keskitetään palveluita nykyistä suurempiin yksiköihin.

Jos palveluverkkoselvitys etenee niin kuin on esitetty, jää moneen kuntaan paljon tyhjää tilaa.

Eurajoella tyhjilleen voi jäädä jopa 3 000 neliötä. Se on todella paljon. Siksi on ymmärrettävää, ettei ehdoin tahdoin kannata haalia uutta nyt.

Yksittäisen Eurajoen tapaus kuvaa laajemmin tilannetta, jossa kunnat nyt ovat. Ne odottavat, kuinka hyvinvointialueen uudet suunnitelmat alkavat toteutua.

Pois lipuvien palveluiden jälkeen jää kiinteistöongelma. Sosiaali- ja terveydenhuollon käyttöön tarkoitettuja tiloja pitäisi kyetä muokkaamaan muuhun tai luopua pois.

Eurajoella tyhjilleen jää kaksi terveyskeskusta, vuodeosasto, kuntoutusyksikkö ja sosiaalitoimisto. Ensin on tarkoitus sulkea Luvialta terveyskeskus vuonna 2025.

Kanta-Eurajoen terveyskeskus aiotaan siirtää vuonna 2027 Rauman sairaalanmäelle osaksi sinne keskitettävää Rauman sote-keskusta.

Rauma on Eurajoen kanssa samassa veneessä siinä mielessä, että myös kaupunkiin jää jämäkiinteistöjä.

Jos sairaalanmäelle keskitetään koko toiminta, jää vaille käyttöä muun muassa perhekeskus Nortamonkadulla, hammashoitola Pyynpäässä ja terveysasema Lapissa.

Suuri osa päätyy markkinoille myytäväksi. Jatkojalostuksen mahdollisuudet on nekin järkevä tutkia.

Uusia seiniä on joka tapauksessa viisainta olla rakentamatta ennen kuin vanhojen seinien kohtalo on tiedossa.