Päätoimittajalta: Rauma ansaitsee elinvoimaisen median

Kun Länsi-Suomi-lehti ilmestyi ensimmäisen kerran 22. joulukuuta 1905, sen kansilehdelle oli kirjattu slogan ”Sanomia Rauman seuduilta”. Lehti julisti tehtäväkseen Rauman seudun tarpeiden valvomisen ja pohtimisen sekä lupasi panna erityistä painoa paikallisten uutisten hankkimiseen. Tätä tehtävää Länsi-Suomi on kunniakkaasti toteuttanut pian 118 vuoden ajan.

Tuorein käänne lehden pitkässä historiassa tapahtui runsas kuukausi sitten, kun lehden omistajaksi tuli Suomen suurin kaupallinen mediayhtiö Sanoma. Tiistaina omistaja ilmoitti suunnittelevansa, että Länsi-Suomi yhdistyisi Satakunnan Kansan kanssa. Satakunnan Kansa Länsi-Suomi ilmestyisi paperille painettuna ja digitaalisena ensimmäisen kerran helmikuussa 2024.

Sanoma lupaa, että uusi tuote olisi vanhaa parempi niin lukijoille kuin mainostajillekin. Loikka parempaan olisi erityisen iso digitaalisissa uutispalveluissa, joita Sanoma kehittää kunnianhimoisesti.
Samalla Sanoma aikoo organisoida Länsi-Suomen nykyiset toiminnot uudelleen. Suunnitelma pitää sisällään henkilöstövähennyksiä, mikä on isku lehteä tekevälle työyhteisölle.

Kuitenkin tärkein kohta Sanoman viestissä oli se, että paikallinen uutistoiminta Raumalla jatkuu ja Länsi-Suomi jatkaa elämäänsä. Toimitus pysyy lähellä lukijoitaan ja keskittyy edelleen paikallisten uutisten, ilmiöiden ja puheenaiheiden raportointiin.
Suunnitelma muutoksista julkistettiin tilanteessa, jossa sanomalehden mainosmyynti laskee ja kuluttajien luottamus talouteen on alamaissa. Digitaalinen kehitys ja asiakkaiden tarpeisiin vastaaminen edellyttävät isoja panostuksia, joihin pienen lehden voimavarat eivät yksinään riitä. Siksi muutos on tarpeellinen.

Rauma, sitä ympäröivät alueet ja sen kaikki asukkaat ansaitsevat jatkossakin elinvoimaisen median, joka koetaan omaksi. Kannattava liiketoiminta on paras takuu riippumattomalle journalismille.

Länsi-Suomen toimitus jatkaa työtä muutostenkin keskellä paikallisen lukijan hyväksi. Toteutamme sitä tehtävää, joka yli sata vuotta sitten on lehden dna:han leimattu: Teemme sanomia Rauman seuduilta ja panemme entistäkin enemmän painoa paikallisten uutisten hankkimiseen. Uskomme, että tämä työ vakuuttaa lukijamme nyt ja tulevaisuudessa.