Päättäjien pitää tehdä nuorisopolitiikkaa

Johanna Luukkosen viimeinen työpäivä Rauman kaupunginjohtajana on heinäkuun kuudes.

Rauma käynnisti viime viikolla uuden kaupunginjohtajan haun virallisesti. Nyt myös mustat hevoset saavat taas kirmata kisaan.

Johanna Luukkosen viimeinen työpäivä Rauman kaupunginjohtajana on heinäkuun kuudes. Sen jälkeen Luukkonen pitää lomaa ennen kuin aloittaa Hyvinkään pomona.

Juhannusviikolla Luukkonen tarjosi kaupungintalolla kiitoslounaan yhteistyökumppaneille. Pöytäpuheista mieleen jäi erityisesti se, miten tärkeänä Luukkonen pitää nuoriin satsaamista.

Ajatus kulki niin, että kaupungissa viihtyvät nuoret voivat jäädä opiskelemaan ja töihin seudulle. Tai haluavat palata muualla opiskeltuaan, ja ehkä jo perheineen tuttuun kaupunkiin.

”Päättäjien pitää tehdä nuorisopolitiikkaa. Opetus, vapaa-aika, nuorten ympäristö. Niistä syntyy jälki, joka vaikuttaa valintoihin myöhemmin. Sydämen rakkaus kotiseutuun syntyy useimmiten siinä vaiheessa, kun nuori hakee omaa elinpiiriään ilman vanhempia”, sanoi Luukkonen.

Kotiin paluulla Luukkonen on selittänyt omaa yllätyssiirtoakin. Hän kävi koulunsa Hyvinkäällä, ja sinne perhe perusti tukikohtansa. Mies on kulkenut enemmän töiden perässä, Johanna vasta viime vuodet kunnanjohtajana: Kangasniemi 2015–2017, Laitila 2017–2020, Rauma 2020–2021.

Työntekijämäärältään Rauman suurimman yrityksen, RTK-Palvelun, liikevaihto laski viime vuonna kuusi prosenttia. Vaihtoa oli enää reilut 100 miljoonaa euroa, mutta liikevoitto parani melkein sata prosenttia. RTK:n ja sen henkilöstöpalvelun liiketulos oli yhteensä reilut 7 miljoonaa euroa.

Tuttuun tapaan RTK ohjasi konserniavustusta Rauman Lukolle, jonka liikevaihto koronavuonna väheni neljänneksen. Lukko Oy:n liiketulos oli 835 000 euroa tappiollinen.

Rauman flikka Maarit Lalli alkoi työstää Nokia-aiheista käsikirjoitusta jo kahdeksan vuotta sitten. Nyt viimein ollaan niin pitkällä, että kesäkuussa Made in Finland -draamasarjaa kuvattiin Salossa.

”Nokian huippumenestyksen takana on monia kertomattomia ihmiskohtaloita. Tarinoita ihmisistä, joiden intohimo työhön teki menestyksen mahdolliseksi. Syntyi ihme ja maailma valloitettiin, mutta taustalla oli myös menetyksiä ja epätoivon hetkiä. Ensimmäisestä GSM-puhelusta on 30 vuotta. Asianosaisilla on tarpeeksi etäisyyttä historiaan ja asioista uskaltaa puhua vapaasti”, kuvailee sarjan käsikirjoittaja-ohjaaja Maarit Lalli C Moren tiedotteessa.

Pääosissa C Morella ensi keväänä nähdään Satu-Tuuli Karhu, Emil Kihlström, Aku Sipola, Oona Airola ja Sampo Sarkola. Viime mainittu esittää Jorma Ollilaa.

Lukija kysyi: miksi Risto Leino tunteikkaassa Ramonan mestaruusselostuksessaan höpisi helvetin jäätymisestä? Arvelen, että ”Ripa”viittasi selostajakollegaansa Timo Järvenpäähän.

Porilaislähtöisenä Järvenpää tapaa piikitellä raumalaisia – mikä asiaan kuuluu näissä urheiluväännöissä. Annanpa puheenvuoron “Järpälle” itselleen:

”Puhuttaessa fanaattisuudesta ja omien poikien kannustamisesta on pakko nostaa hattua raumalaisille. Rauman Lukko on raumalaisille elämää suurempi asia, ja siitä olen raumalaisille Lukon kannattajille aidosti kateellinen. Ihme on, jos keskustelussa ei esille nouse Lukko ja syksyllä alkava kiekkoliiga, pelaajahankinnat ja seuraavan kevään mestaruusjuhlat. Tosin, niin kuin olen monta kertaa sanonut, ennen helvetti jäätyy kuin Lukko voittaa Suomen mestaruuden!”

Lainaus on Lukon 75-vuotiskirjasta Toisen mestaruuden metsästys, johon pyysin kiekkotoimittajilta kirjoituksia raumalaisseurasta.

Toinen lukija kysyi: miksi jalkapallon EM-kisoissa paitsion liputtaminen kestää nykyisin niin kauan? Usein pelaaja on paitsiossa, mutta saa kuljettaa kohti maalia, laukoa ja vasta sitten avustava erotuomari nostaa lippunsa.

Selitys on nykyteknologia. Tuomarit on ohjeistettu pitämään lippunsa tiukoissa paikoissa alhaalla, koska tilanne voidaan tarkastaa videolta.

Ostan tämän selityksen. Tehdyn maalin hylkääminen paitsiona on pienempi paha kuin hyökkäyksen pysähtyminen virheelliseen liputukseen.

Paitsiotilanteiden videotuomioita sen sijaan on välillä vaikea ymmärtää. Ne ovat jalkapallon sääntöjen hengen vastaisia.

Silloin ennen muinoin, kun meikäläinen joskus liigakenttienkin kalkkiviivoilla kipitti, meitä linjatuomareita ohjeistettiin, ettei rinnalla ole vielä paitsio.

”Paitsiotilanteiden videotuomiot ovat välillä jalkapallon sääntöjen hengen vastaisia.”

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut