Päättäjillä vastuu valinnoistaan

Rauman kaupunki on ostamassa Seminaarinmäeltä rakennuksia, joita Turun yliopisto ei enää tarvitse. Kaupunginvaltuusto päättää asiasta maanantaina.
Rauman kaupunki on ostamassa Seminaarinmäeltä rakennuksia, joita Turun yliopisto ei enää tarvitse. Kaupunginvaltuusto päättää asiasta maanantaina. Kuva: Juha Sinisalo

Elokuvateattereissa tuli perjantaina valtakunnalliseen levitykseen suomalainen dokumenttielokuva Toiset äänet.

Annika Grofin ohjaaman ja käsikirjoittaman elokuvan mukaan ”Suomen yliopistot ovat muuttuneet lähes irvikuviksi hienoista ideaaleistaan, kiitos vuoden 2009 yliopistolain ja erityisesti Sipilän hallituksen koulutusleikkausten.” (Pekka Torvinen, HS 26.5.)

Vaikka elokuva käsitteleekin poliittisten päätösten vaikutuksia Helsingin yliopistoon, asia koskee kaikkia maan yliopistoja, myös Turun yliopiston Rauman kampusta. Poliittisilla päätöksillä vaikutetaan siihen, mikä on hyväksi yliopistolle!

Maanantaina Rauman valtuustosalissa käsitellään Seminaarinmäen kaavamuutoshanketta, jonka kaupunginhallitus on suunnitellut, ja jolle se toivoo vihreää valoa valtuustolta.

Yliopistoissa on eletty vaikeita aikoja jo vuosikausia. Korkeakouluissa on jouduttu ”kiristämään vyötä niin tiukalle, ettei veri kierrä”.

Vyön kiristäminen on merkinnyt Rauman kampuksella opetus- ja tutkimustoiminnan keskittämistä pienempiin tiloihin. Tyhjistä rakennuksista kun ei tarvitse maksaa tilavuokria niiden nykyiselle omistajalle eli Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:lle (SYK).

Mutta se, mikä on säästöä Turun yliopistolle, on rasite SYKille.

SYK ei halua maksaa tyhjästä (ei halua hoitaa suojeltuja rakennuksia eikä etsiä niille muuta julkista käyttöä), joten se kääntyi Rauman kaupungin puoleen.

Koska kaupunginhallitus ei halua tyhjiä rakennuksia kaupungin riesaksi, se tarvitsee kampusalueelle kaavamuutosta voidakseen ostaa rakennukset tontteineen ja myydäkseen ne sitten yksityiseen omistukseen.

Turun yliopiston rehtorin mukaan Raumaa halutaan kehittää (LS 26.5.), mutta paikan päällä filiaalikampuksen tilanne nähdään aivan toisenlaisena kuin kaukaa Turusta katsottuna.

Esimerkiksi Opekas ry:n puheenjohtaja Annika Lind kirjoittaa Facebookissa: ”Olemme valmiita järjestämään kierroksia Seminaarinmäellä kaikille halukkaille. Olisi kunnia saada näyttää ja kertoa jokaiselle valtuutetulle, miksi Rauman kampus tulee säilyttää, miksi asuinrakennukset ovat uhka kampuksellemme ja mitä ehdotamme uudeksi ratkaisuksi.”

Kaupunginhallituksen mukaan kaavamuutoksella turvataan OKL:n jatko, kun taas opiskelijoiden mukaan Seminaarinmäellä aiotut muutokset käynnistävät yliopiston poistumisen Raumalta!

Toiset äänet -elokuva peilaa yliopistojen traagista tilaa paljastaen samalla demokraattisen järjestelmämme valuvikoja.

”Se, mikä on säästöä Turun yliopistolle, on rasite SYKille”

Raija Banerjee