Päihdesairas tarvitsee apua heti

Nimimerkki ”Pettynyt” kirjoitti Helsingin Sanomien Mielipide-osastolla 9.2.2021 ankeista kokemuksistaan julkisen sektorin mielenterveys- ja päihdepuolella. Vastaanotolla oli keskitytty kuvailemaan alkoholimaksakirroosiin kuolemista ja seuraava aika oli vasta kahden kuukauden kuluttua, vaikka asia oli selvästi kiireellinen.

Avun antamista ei voi lykätä kuukausilla, kun viisi vuotta tissutellut on ratkennut runsaaseen viikonloppujuomiseen, mutta uskaltaa nyt hakea apua. Toistuvat puhallutukset ajokorttia varten ja Antabus eivät riitä.

”Pettyneen” perustilanne on 53 vuotta lääkärinä toimineelle valitettavan tuttu. Olen tavannut kaltaisiasi paljon. Viinipullo päivässä on tuttua pahimmillaan kymmenille tuhansille suomalaisille, naisillekin, monet säilyttävät kulissinsa vuosia. On hyvä merkki, kun olet tunnistanut asian ja hakeutunut hoitoon oma-aloitteisesti.

Suosittelen Minnesota-hoitoa, vaikka kuukauden suljettu omaehtoinen hoito maksaa ja vaatii töistä irrottautumista. Se kuitenkin kannattaa, sillä tietojeni mukaan noin 70 % toipuu hoidon myötä. Ilman korjaavaa apua joudut mitä todennäköisimmin vaikeuksiin työssä ja ehkä lopulta myös ajokorttikin menee. Ehdotan myös AA-ryhmää, vaikka moni ei ole valmis kohtaamaan ehkä itseään ”huonompina” pitämiään ihmisiä. Siellä sinulla kuitenkin on mahdollisuus saada todellista vertaisapua, joka on välttämätöntä ”kaidalla tiellä” pysymiseen.

Tapauksesi osoittaa, että maassamme on vielä norsun mentäviä aukkoja alkoholisairaiden hoidossa. Toivon sinulle menestystä kuilusta ylös pääsyyn ja ymmärtäväisempää asennetta seuraavilta sinua auttavilta asiantuntijoilta.

Martti Vastamäki

LKT, käsikirurgian dosentti, professori, puheenjohtaja, Raittiuden Ystävät ry.