Päivä, jolloin Jumala kuoli

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24.2.2022, se oli valtava järkytys koko maailmalle.

Putin tuhosi yhdessä päivässä vuosikymmenien rauhan ja turvallisuuden Euroopassa ja kaikki kansainväliset suhteensa länteen. Raaka ja barbaarinen uhkailu lännen suuntaan alkoi välittömästi.

Hyökkäyksen alkupäivinä kukaan ei voinut tietää, kestääkö Kiova. Ukrainalaiset osoittivat kuitenkin uskomatonta isänmaallisuutta heti alusta lähtien. Miltei paljain käsin ja kotitekoisin asein paikalliset asukkaat puolustivat Kiovaa ja sen ympäristöä.

24. helmikuuta miljoonat ukrainalaiset tekivät valinnan. Ei valkoista lippua, vaan sini-keltainen. Ei pakenemista, vaan vastarintaa ja taistelua.

Putinin raakuudella ei ole mitään rajaa. Sieluton KGB-mies on valmis tappamaan vaikka koko Euroopan oman etunsa vuoksi. Silmitön siviilien tappaminen Ukrainassa osoittaa, että Putinin Venäjällä ei ole mitään moraalia eikä sivistystä jäljellä.

Venäjän retoriikassa Ukraina on ollut pakkomielteenomainen. Sitä on rakennettu historiallisen yhteyden kautta, että Ukraina on olennainen osa Venäjän sylissä. Ukrainalaiset kuitenkin osoittivat olevansa itsenäinen valtio, joka haluaa vapautta eikä orjuutta.

Venäjällä ei ole sellaisia järjestäytyneitä ihmisten kanssakäymisen muotoja, mihin me olemme tottuneet. Ihmiset alistetaan siellä pelolla ja raakaa väkivaltaa käyttäen ja ihmishengellä ei ole mitään merkitystä. Ukrainalaiset eivät sellaiseen orjuuteen halua.

Ukraina pitää kiinnittää osaksi Euroopan rakenteita. Sen on saatava myös riittävä pelote Venäjää vastaan. Eurooppa tukee Ukrainaa niin kauan kuin tarvitaan ja Venäjä ei voi enää Ukrainaa alistaa.

Pertti Salo
FM, yrittäjä ja opettaja, Eurajoki