Päivälakko osui, mutta ei maaliin

Rauman aikeet ruoka- ja puhtauspalveluiden liikkeenluovutuksesta kirvoittivat konkreettisen protestin perjantaina.

JHL jäi päivälakkoon, ja kouluissa ja päiväkodeissa jäätiin ilman aterioita. Lakko osui siinä mielessä, että työntekijäpuolen kanta tuli varmasti selväksi. Ruoka- ja siivousväki vastustaa ulkoistamissuunnitelmaa voimakkaasti.

Lakon ajankohta ei vain välttämättä ollut paras mahdollinen. Ei ainakaan, jos asiaa katsoo asiakkaiden eli lasten kannalta. Tieto ruokaloiden kiinni pitämisestä tuli myöhään perheille. JHL ilmoitti torstaina iltapäivällä pitävänsä perjantaina lakkopäivän.

Heti perään tiedotti Rauman kaupunki, että päiväkodeissa ja kouluissa ei ole ruokaa tarjolla perjantaina. Työnantajapuolella katsottiin, ettei aika riittäisi varajärjestelyihin ja sitäpaitsi lakko olisi laiton.

Päiväkotilasten ja koulujen oppilaiden vanhempia ohjeistettiin pakkaamaan lapsilleen mukaan eväät, jotka kestävät huoneenlämpöä.

Varoaika oli lyhyt todennäköisesti tarkoituksella. Vanhemmat eli veronmaksajat se pakotti ajattelemaan kunnallista ateriatuotantoa ja sen merkitystä arjessa.

Moni ilmaisikin tukensa lakolle. On totta kai suuri asia, että yhteiskunta ruokkii lapsensa täysipainoisilla ja suositukset täyttävillä aterioilla kerran arkipäivässä. Päiväkodeissa päälle tulevat vielä aamu- ja välipalat.

Perheille jäi kuitenkin päiväeväiden järjestämiseen vain yksi arki-ilta, kaikilla ei sitäkään. Kaupunki ei myöskään korvaa vanhemmille lakosta aiheutuneita kustannuksia.

Lakko olikin lopulta osittain hutilyönti. Lapsille ja lasten vanhemmille tuli harmia, eikä kohdekaan ollut aivan kohdallaan. Liikkeenluovutus ei kohdistu koulujen ja päiväkotien apupalveluihin.

Vahva ja vakaa Rauma -ohjausryhmän esitys on, että vain sote-toimialan ruoka- ja puhtauspalvelut ulkoistetaan. Hyvänä voi toki pitää, että vanhukset ja sairaat saivat ruokansa lakosta huolimatta.

Harmillista ympäristön kannalta on sekin, että äkki-ilmoituksella järjestetty lakko aiheutti ruokahävikkiä, mikä myös maksaa rahaa.

”Varoaika oli lyhyt.”