Pakko ei ole paras motivaattori

Pakkoakin parempi porkkana on, että biojätteellä voi tehdä hyvää.
Pakkoakin parempi porkkana on, että biojätteellä voi tehdä hyvää. Kuva: Juha Sinisalo

Suomi tehostaa uuden jätelain myötä biojätteen keräystä. Velvollisuus ottaa biojätteet erikseen talteen laajeni heinäkuun alusta lähtien.

Se tarkoittaa, että taajamassa viiden tai useamman asunnon taloyhtiöillä tulee olla joko biojäteastia tai kompostori. Aika alkoi juosta jo.

Arviona on, että uusi jätelaki kasvattaa erilliskerätyn biojätteen määrää lähivuosina jopa 50 prosentilla verrattuna viime vuoden tasoon.

Uudistus on hyvä. On oikein, että laki siihen velvoittaa. Pakon ohella voi miettiä myös muita, pakkoakin parempia porkkanoita biojätteidensä lajitteluun.

Biojätteellä voi tehdä hyvää. Sekajätteen joukossa biojäte menee polttoon, jossa sen hyötysuhde on huono.

Erikseen kerättynä biojäte puolestaan muuttuu kaasuksi eli kotimaiseksi liikennepolttoaineeksi. Tämä taas parantaa huoltovarmuutta.

Biokaasu on nykyisten laskentasääntöjen mukaan lähes hiilineutraalia. Laskentatavasta riippuen se voi olla ilmastolle jopa parempaa kuin sähköautolla ajelu.

Henkilöautojen ohella kaasulla kulkevia ajoneuvoja on myös kuorma-autoissa ja traktoreissa.

Kompostointi on toinen tapa selviytyä uuden jätelain velvoitteista. Sen tuotoksena on toki multaa, mutta ei kompostin hoitokaan ihan ongelmatonta ole.

Jos laite toimii epätäydellisesti, on tuloksena mätäneminen, josta puolestaan syntyy pahaa ilmastokaasua eli metaania.

Väheksyä ei sovi sitäkään, että huono kompostin hoito pahentaa rottaongelmaa. Siitä Raumalla on havaintoja erityisesti Vanhan Rauman alueelta.

Loppujen lopuksi oleellisinta on kuitenkin se, että biojätettä syntyisi kotitalouksissa alun alkaenkin mahdollisimman vähän.

Jätteeksi tulisi mennä vain se, joka ei alun perin oikeaa ruokaa ollutkaan.

Jäteuudistukset eivät myöskään tähän pysähdy. Ensi vuonna velvoitteet laajenevat taas.

Silloin viiden tai useamman huoneiston kiinteistöjen tulee järjestää erilliskeräys myös metallille, lasille, muoville ja kartongille.

”Biojätteellä voi tehdä hyvää.”