Pakolaiskeskustelu mennyt ala-arvoiseksi

Harjavaltaan perustettava pakolaiskeskus on saanut Satakunnassa tunteet pintaan. Keskustelupalstoilla kauhistellaan jo, mihin kaikkeen pitää varautua. Tähän asti Suomesta turvapaikan saaneista vain harva on jäänyt seudulle pysyvästi.
Harjavaltaan perustettava pakolaiskeskus on saanut Satakunnassa tunteet pintaan. Keskustelupalstoilla kauhistellaan jo, mihin kaikkeen pitää varautua. Tähän asti Suomesta turvapaikan saaneista vain harva on jäänyt seudulle pysyvästi. Kuva: Caroline Tibell

Satalinnan sairaalaan Harjavaltaan pikavauhtia perustettava pakolaiskeskus on saanut osakseen melkoisen ryöpytyksen. Erityisesti sosiaalisessa mediassa keskustelun sävy on mennyt ala-arvoiseksi.

Tekstiviestien ja Facebook-kommenttien viidakossa ihmisyys on kadonnut kokonaan. Se on peittynyt nimittelyn ja pelottelun alle. Yhtään tulijaa tuntematta heidät leimataan rikollisiksi ja yhteiskunnan vihollisiksi, jopa uhaksi valkoiselle rodulle. Heidät tänne ottamalla turmellaan isien kova työ.

Sosiaalinen media vapautti kansalaiset kirjoittamaan ja ilmaisemaan itseään ilman pienintäkään vastuuta sanomisistaan. Vallalla tuntuu olevan kilpavarustelu siitä, kuka keksii raflaavimmat ilmaisut, joilla noustaan iltapäivälehtien otsikoihin.

Mihin on kadonnut satakuntalaisten empatia ja auttamisen halu?

Kysymys on hädänalaisista ihmisistä, jotka joutuvat jättämään kotinsa tuskan ja sotien keskellä, jopa kuoleman pelossa. Taloudelliset vaikuttimet eivät aina ole ihmisillä päällimmäisinä.

Pakolaiset eivät ole yksi yhtenäinen ryhmä, jonka vaikuttimet kotimaan jättämiseen löytyisivät saman otsikon takaa. Myöskään heidän tapansa toimia eivät ole yhtenäisiä. Pelätään, että pakolaisten tulo paikkakunnalle tuo rikoksia ja levottomuutta.

Keskustelupalstalla joku kirjoittaa ostaneensa jo kettinkiä omaisuutensa suojaamiseksi. Sitä kettinkiä olisi tarvittu kyllä jo aiemminkin.

Käräjäoikeuden listaa silmäillessä varkauksissa ja törkeissä varkauksissa syytettyinä olevien sukunimet viittaavat useimmiten selvästi kotimaiseen alkuperään. Ei tästä huolimatta suomalaisia noin yleisesti ottaen pidetä varkaina.

Yleistykset ovat aina vaarallisia.

260-paikkaisen vastaanottokeskuksen perustaminen Satakuntaan tuo tänne ihmisiä ainakin Irakista, Afganistanista ja Somaliasta. Maahanmuuttovirasto päättää tulijoista.

Satakunta on ollut pitkään maahanmuuttokriittinen ja uusi tilanne vaatii väistämättä opettelua puolin ja toisin. Harjavaltaan sijoitettavien tulijoiden määrä on sen verran iso, että se näkyy myös katukuvassa.

Opeteltavaa on varmasti puolin ja toisin. Varmaa on, että erilaisten kulttuurien yhteensovittamisessa syntyy kitkaa ja ongelmatilanteita. Tulijat ovat uudessa tilanteessa mutta niin ovat myös paikalliset asukkaat. Epäluulot ja suoranaista vihaa uhkuvat kirjoittelut eivät tilannetta helpota.

Maailma on muuttunut. Emme elä enää lintukodossa vaan meidänkin tulee voimavarojemme mukaan hoitaa velvoitteemme. Ala-arvoisten kommenttien sijaan voimat tulisi keskittää ongelmien ratkaisemiseen.

”Kysymys on hädänalaisista ihmisistä, jotka joutuvat jättämään kotinsa tuskan ja sotien keskellä, jopa kuoleman pelossa.”