Paljon on muutettavaa

Keskustelussa koronasta ja maskien käytöstä näyttää unohtuvan pääasia: koronan hoitotarve. Eivät kai suojaustoimenpiteiden vastustajatkaan odota, että kaikki sairastuneet vain jätetään hoitamatta, kuolevat tai eivät.

Kun sairaanhoito ylikuormittuu, se on suuri haitta ja myös taloudellinen rasite meille kaikille. Kyllä myös nuoret voivat sairastua vakavasti ja saada pitkäaikaisia haittoja, ei kysymys ole vain uupuneista vanhuksista.

Tässä yhteydessä tulee väkisinkin mieleen, että ovatko tärkeimpiä asioita itsekunkin omat mieliteot, totutut tavat, ravintolakäynnit, bailaus. Onko pakko hoitaa kuntoaan saleilla ja erilaisissa hoitoloissa, kun Suomen luonnossa on kaikki mahdollisuudet tehdä se turvallisesti.

Kun katsotaan sekä eteenpäin että taaksepäin yhteiskunnassa ja koko maailmassakin, näkyy aivan toisenlainen kuva kuin nykyinen kulutusjuhla. Sitähän tämän hetken elämä on melkein jokaiselle, emme vain sitä tajua.

Luulenpa, että joudumme näkemään muutoksia, jotka pakottavat uudenlaiseen ajatteluun.

Kun luonnon resurssit vähenevät huimaa vauhtia ja saastuminen etenee, ei enää löydy mahdollisuuksia nykyisen kaltaiseen elämään.

Tietysti silloin tulee eteen kipeitä leikkauksia: ei pystytä ylläpitämään kaikkia mahdollisia ammatteja ja yrityksiä. Sille ei voi mitään, ja olisi kai syytä alkaa valmistautua sen sijaan että pönkitetään turhaa kulutusta.

En voi olla ihmettelemättä, että bruttokansantuotetta pyritään nostamaan mitä kummallisemmilla keinoilla. Suomessa viennin osuus on noin 40 prosenttia, muissa pohjoismaissa 60-80 prosenttia. Se on todellista tuloa kansantaloudelle.

Siinä eivät auta kännykänvaihto eivätkä ulkomailta tuotavat tavarat. Tuhlaukseen perustuva bkt vie tulevaisuuden resurssit, vaikka se hetkeksi nouseekin. Suoraan sanottuna suomalaiset ovat köyhiä verrattuna esimerkiksi italialaisiin, jotka nyt kahmivat paljon EU:n elvytysrahaa.

Suomessa omistetaan vähän ja esimerkiksi kaivosten tuotosta suuri osa valuu ulkomaille.

Monet nykyiset muutokset ovat tulevaisuuden kannalta kyseenalaisia.

Vaikkapa pojanjullien pakottaminen koulunpenkille vielä vuodeksi: usein nuorena opittu elämänkokemus päihittää teorian.

Leena Niemi