
Suomessa on arviolta 700 000 koiraa ja koronavuosien aikana koirien rekisteröintivauhti kiihtyi entisestään. Vaikka koira voikin olla omistajalleen paras mahdollinen kaveri, ei se välttämättä ole sitä naapureille.
Koirat ja koirien tekemiset ovat yksi yleisimmistä syistä, miksi naapurisopu voi olla koetuksella.
Selkein lainsäädännöllinen määräys koiriin liittyen on järjestyslaissa oleva koirakuripykälä. Koirakurin mukaan koira on pidettävä taajamassa kytkettynä, eikä koira saa päästä lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle. Lisäksi on pidettävä huolta siitä, ettei koiran uloste jää ympäristöön.
Vaikka koiria koskevien sääntöjen pitäisi olla kaikille koiran omistajille selviä asioita, ei näin vain ole. Tyypillinen riidan aihe on juuri vapaana ulkoilevat koirat ja koirankakat.
Erityisesti koirankakka on asia, joka herättää myös raumalaiset talvikaudesta kevääseen. Ensimmäisiä koirankakkakuvia on jo tullut toimitukseemme. Mikään ei ärsytä kävelijää tai pyöräilijää enemmän kuin kengän tai renkaan alle litistyvä pökäle.
Kävelytiellä lojuva koirankakka ei ole koiran syy. Se kertoo laiskasta omistajasta. Erilaisia ekologisten kakkapussien aikana ei jätösten keräämisen pitäisi olla ylivoimainen tehtävä.
Koiran haukuntaan ei ole olemassa selkeää määräystä. Lähtökohtana on, että koirista lähtevää normaalin elämän ääniä on siedettävä. Taloyhtiöillä on kuitenkin oikeus puuttua toimintaan, joka aiheuttaa muille asukkaille kohtuutonta haittaa, häiriötä tai rasitusta.
Välillä raja normaalin ja häiriön välillä on kuitenkin vaikea määritellä.
Aina täytyy muistaa myös se, etteivät kaikki ihmiset pidä koirista. Jotkut pelkäävät koiria, toiset voivat olla niille allergisia. Koira tuleekin pitää kytkettynä riittävän lyhyellä hihnalla, jotta sen hallinta on mahdollista. Koiraa ei myöskään pidä päästää tervehtimään naapurin koiraa tai naapuria ilman lupaa.
Koirakavereihin liittyviä yhteisiä pelisääntöjä noudattaen naapurisopu ja asumisviihtyisyys säilyvät paremmin.
Kaikki voivat hyötyä koirien tuomasta lisäarvosta ja ilosta. Kuluttajaliitosta esimerkiksi tiedetään kertoa, että elämä on turvallisempaa asuinalueilla, joissa on paljon koiria. Itse lemmikit eivät niinkään estä rikoksia, vaan niiden ahkerat ulkoiluttajat.