Paljon työtä ongelmien ehkäisyyn

Viime aikoina on keskusteltu paljon tärkeästä asiasta eli rahapelihaitoista.

Rahapeliongelmia on kaikkialla missä pelaamista esiintyy ja sen vuoksi sitä säädellään voimakkaasti. Ongelmista vapaata rahapelijärjestelmää ei kuitenkaan ole.

Suomen rahapelijärjestelmä kestää hyvin vertailun. Taannoin saimme EU:lta ainoana jäsenmaana puhtaat paperit ja viime vuonna uusi arpajaislakimme notifioitiin EU:ssa ilman huomioita.

Rahapelien sääntelyn perusteet nojaavat EU:ssa pelihaittojen ehkäisyyn, rikollisuuden torjuntaan ja kuluttajan suojaan. Kahdessa jälkimmäisessä olemme erityisen vahvassa asemassa. Johtavien haittatutkijoiden mukaan peliongelmien esiintymisen vertailtavuus on erittäin haastavaa. Taannoin he analysoivat Suomen sijoittuvan keskitasolle.

Rahapeliongelmien ehkäisyssä tehdään Veikkauksessa paljon työtä: alaikäisten pelaaminen pyritään estämään, kaikkiin uusiin peli-ideoihin tehdään vastuullisuusarvio, pelien säännöt, ominaisuudet ja voittamisen mahdollisuudet kerrotaan pelaajille avoimesti ja oikein. Emme myöskään maksa bonuksia paljosta pelaamisesta.

Rahapelaaminen ja myös ongelmat ovat siirtymässä verkkoon eikä siellä tunneta maantieteellisiä rajoja. Veikkauksen verkkopelaamisessa on käytössä vahva tunnistautuminen ja ainoana toimijana pakolliset pelirajat koukuttavimmille peleille – joita kaikkialla pelataan yhä enemmän.

Markkinointimme herättää huomiota. Käytämme markkinointiin vuodessa noin 1,5 prosenttia liikevaihdosta, emmekä mainosta pelejä, jotka aiheuttavat herkemmin peliriippuvuutta. Yksityisillä peliyhtiöillä markkinoinnin osuus liikevaihdosta on jopa kymmenkertainen ja se kohdistuu pääosin peliongelmien kannalta haitallisimpiin peleihin

Suomen ominaispiirre ovat hajasijoitetut peliautomaatit. Pajatso löytyi menneinä vuosikymmeninä kaikista baareista. Monissa maissa pelit ovat piilossa saleissa. Automaattiemme sijoittaminen on myös tuonut rahapelaamisemme näkyväksi.

Raha-automaateissa pelataan useimmiten tunnistautumattomasti, mutta Veikkauksella on voimakas ohjelma tunnistautuvan pelaamisen lisäämiseksi. Tämän avulla saamme entistä parempia työkaluja vastuulliseen rahapelaamiseen.

Velipekka Nummikoski

Varatoimitusjohtaja, Veikkaus Oy