Pandemia-ajan rikoksia maitohyllyllä

Korona-ajan rajoituksia on ihmeellisen vaikea ottaa todesta. Latviassa on seurattu suu auki varsinkin yhden kansalaisen jääräpäistä taistelua.

Kotikaranteeniin määrätty mies löytyy kerta toisensa jälkeen autoilemasta, ja poliisi on ehtinyt sakottaa häntä jo 4 000 euron edestä.

Sääntöjen ja suositusten tärkeys tuntuu ilmeiseltä silloin, kun naputtaa kauhistelevaa tviittiä vaikkapa nuorten joukkokokoontumisista. Silti omalla kohdalla on petollisen helppoa lipsua varovaisuudesta.

Ängitkö maitohyllyllä muiden viereen, vaikka piti pitää turvaväli? Kävitkö viikon aikana toisenkin kerran kaupassa? On yllättävän hankalaa sisäistää linkkiä ylimääräisen kauppareissun ja terveydenhuoltojärjestelmän kriisin välillä.

Korona-arki on aivan uusi todellisuus, jonka lainalaisuuksiin pitää totutella.

Latviassa tämä näkyy surkuhupaisalla tavalla. Edes määräyksistä päättäneet vallanpitäjät eivät pysty ottamaan sääntöjä vakavasti.

Kriisin alkuvaiheessa latvialaisella kansanedustajalla todettiin koronavirus ja kaikki häntä tavanneet ihmiset määrättiin kotiin tiukkaan eristykseen.

Terveysministeri antoi tulikivenkatkuisia lausuntoja, joissa hän antoi ymmärtää, että kansanedustajan lepsuilu altisti virukselle valtion johdon pääministeriä myöten. Nöyryytyksen viimeisteli se, että poliisi käynnisti asiasta tutkinnan.

Tapauksen jälkeen olisi pitänyt olla selvää, että jokainen poliitikko noudattaa korona-ohjeita pilkuntarkasti. Rationaalisesti ajatellen valinta on naurettavan helppo. Voit noudattaa sääntöjä säntillisesti muutaman kuukauden tai sitten voit aiheuttaa skandaalin, joka vahingoittaa sinua ja puoluettasi.

Näin se ei tietenkään mennyt. Jokaiselle poliitikolle on selvää, että autoa ei kannata ajaa humalassa edes vähän, mutta edelleen on vaikeaa sisäistää, että pikainen kauppareissu voi olla poliisiasia.

Latvian TV3 raportoi pian, että poliisi hälytettiin supermarkettiin, jossa oli havaittu määräysten vastaista toimintaa. Kaupassa oli nähty entinen pääministeri, jonka tiedettiin altistuneen koronalle. Hänen olisi kuulunut olla vielä kotona viettämässä kahden viikon karanteenia.

Kärähtänyt poliitikko kommentoi TV3:lle, että hän oli saanut koronatestistä negatiivisen testituloksen ja altistumisesta oli jo melkein kaksi viikkoa. Selitykset eivät vakuuttaneet, sillä testit antavat myös virheellisiä tuloksia.

Niin inhimillistä ja tunnistettavaa. Juuri noin me toimimme, pikkuisen kulmia oikoen.

Kirjoittaja on Latviassa asuva Lännen Median avustaja.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut