Pandemian ei pidä pysäyttää Suomea

Paljon on kirjoitettu koronaviiruspandemiasta. Tosi pirullinen sairaus. Vastustaja jonka kanssa ei voi neuvotella. Ei päästä sopimukseen. Ei tunneta sen polkuja, sen suunnitelmia. Vaikea tappava vastustaja, johon emme vielä ole kehittäneet parantava rokotetta, tautia lieventävää lääkettä. 

Meillä on tunnuksemme on, että mennään terveys ja turvallisuus edellä. Näin eri menetelmin olemme hyvin pystyneet säätelemään pandemiaa, emme parantamaan. Olemme laajasti rajoittaneet kansalaisten perusoikeuksia. Nämä toimenpiteet on ymmärretty, niitä kansalaiset on tunnollisesti noudattaneet.

Suomen perustuslaki antaa päättäjille tilapäisen mahdollisuuden kansalaisten perusoikeuksien rajoittamiseen. Nyt tulemme Suomessa tilanteeseen että hallituksen on aloitettava asteittain rajoitusten purkaminen. Tämä työ on myös aloitettu.

Olemme tilanteessa jossa pandemia alkaa terveyden lisäksi laajasti vaikuttamaan yhteiskuntamme palvelu-, elinkeino- sekä teolliseen toimintaan. Olemme ulkomaankaupasta riippuvainen maa. Meidän tulee saada oma taloutemme ja teollinen tuotantomme toimimaan. 

Tämä pirullinen pandemia vaikuttaa niin globaalisesti kuin kansallisesti koko yhteiskunnalliseen myös taloudelliseen toimintaan. Tekee työttömyyttä. Meyer Turku ilmoitti pidentävänsä valmistaviensa laivojen aikatauluja. Tilaajat ilmoittivat, että risteilyillä tapahtuvien sairastumisien vuoksi osa jo tilatuista laivoista siirretään tulevaisuuteen. Näin menetämme ulkomaan viennissä miljardeja euroja.

Rauman telakan tilanne on parempi. Eri varustamojen, erilaiset laivat, vuosien tilaukset sisällä. Hyvä näin.

Maailma ei ehkä koskaan palaudu entiselleen. Joudummeko muuttamaan elämäntapojamme? Tässä eri alojen asiantuntijoille pohdittavaa. Samalla haasteet suurvalloille: yhteistyöllä parannetaan maailmaa, ei rankaisutulleilla, vienti- ja tuontikielloilla.

Emme saa antaa pandemian pysäyttää yhteiskuntiemme järkevää kehittämistä. Sopiiko että myös taloudessa mennään terveys, turvallisuus sekä luontoarvot edellä?

Markku Palonen