Pappi perkele…

Länsi-Suomen uutinen kirjailija Tapio Koivukarin palkkaamisesta Rauman seurakunnan papiksi sai Matti Pursiheimon tarttumaan kynään.

Lehdessä oli artikkeli Tapio Koivukarin Rauman seurakunnan papiksi ryhtymisestä. Tekstin lopussa selvisi, että opiskeluaikoina häntä kesätöissä satamassa kutsuttiin nimellä ’pappi perkele’.

Allekirjoittaneelle tuo nimitys toi mieleen erikoisen tapahtuman Porin prikaatin kertausharjoituksista nelisenkymmentä vuotta sitten. Harjoituksissa olivat mukana Rauman terveyskeskuslääkäri Jaakko Ylinaatu ja pastori, myöhemmin Rauman kirkkoherra Esa Saurama.

He olivat majoittautuneena samaan joukkuetelttaan, joka toimi haavoittuneitten hoitopaikkana. Menin yhtenä iltana taisteluvälineupseerin hommissani käväisemään heidän telttaansa.

Paikalla oli vain luutnantti Ylinaatu. Kysäisin häneltä, että missähän luutnantti Saurama mahtaa olla. Jaakko totesi hänen tulevan ihan kohta. Samalla teltan ovipressu heilahti ja sieltä vilahti kumarassa olevan miehen papintunnus. Kajautin siinä lievästi hymysuin, että ´pappi perkele´.

Sisään tullut mies oikaisi itsensä ja kauhukseni näin hänellä olevan kenttärovastin/everstiluutnantin arvomerkit. Tempauduin hänen eteensä asentoon ja sanoin: Herra everstiluutnantti, luutnantti Pursiheimo. Pyydän anteeksi äskeistä sanomaani.
Pappi perkele -nimitys liittyy sodanaikaisen Rauman patteriston erittäin pidettyyn pappiin, kirkkoherra Oiva Tuomiseen.

Kenttärovasti ojensi kätensä, taputti olkapäätäni ja totesi, että luutnantti ottaa nyt ihan rauhallisesti vaan. Minä tunnen rovasti Tuomisen ja hän on todella hieno mies.

Vaihdoimme siinä sitten vielä näkemyksiämme siitä ’pappi perkeleestä’ ja totesimme, että se oli sotakavereitten enempikin huumorimielellä käyttämä nimitys kaikkien arvostamasta hengenmiehestä.

Jutellessamme teltan takanurkasta kuului ääni, joka ei sotilastelttaan normaalisti kuulu. Luutnantti Ylinaatu siinä korkkasi pirtupullon ja kohta hän tarjosi kaikille läsnäolijoille kenttäpakeista kahvia hieman vahvistettuna.

Kysyin häneltä sitten omaan telttaan lähtiessäni, että kuinka se pirtupullo siihen ilmestyi. Jaakko totesi ihan ohjeissa olevan, että lääkintätarvikkeiden joukossa pitää olla myös pirtua joitain erityisiä tilanteita varten. Hän oli hahmottanut ’pappi perkele’- keskustelun sellaiseksi.

Matti Pursiheimo

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Yllätys Rauman seurakunnassa: Tapio Koivukari ryhtyy papin hommiin

Vain tilaajille Viikon varrelta: "Koivukari ilman muuta Finlandia-luokkaa"

Vain tilaajille Tapio Koivukarin kahdestoista romaani Sataman laulu on vahvasti omaelämäkerrallinen – satamatyössä nuori teologian opiskelija sai liikanimen "papin perkele"