Paras sähkölaskun alentaja on käytön vähentäminen

Valtion puolesta yritetään auttaa kaikkia tulevan talven aikana noin 800 miljoonan euron sähköpaketilla. Sähköpakettiin sisältyy määräaikainen sähkövähennys kotitalousvähennyksen yhteyteen, suora tuki sähkölaskujen maksamiseen heille, jotka eivät pysty hyödyntämään verovähennystä täysimääräisesti sekä sähkön arvonlisäveron alennus kymmeneen prosenttiin.

Keskustaa arvosteltiin monien taloustieteilijöiden osalta sähkön arvonlisäveron alennuksesta, koska huojennukset olisi heidän mielestään pitänyt kohdentaa paremmin. Kaikilla yksilöidyillä toimintamalleilla tulisi kuitenkin väliinputoajia. En todellakaan usko vihreiden väitteitä siitä, että sähkön alv:n alentaminen on sähkön kulutusta lisäävä tekijä.

Myös Euroopan laajuista hintakattoa koetetaan. Jos kuitenkin yksi maa asettaa katon, sähkö virtaa muualle ja meillä ei riitä sähköä kaikille. Siksi valittu toimintamalli, laajemman alueen hintakatto on järkevä. Kaikista nopeimmin auttaisi maakaasulle sovittu katto, sillä kalleimmat megawatit tuotetaan kaasulla ja sähkön hinta määräytyy markkinoilla kalleimman tuotetun yksikön mukaan. Tätä perustettakin pitäisi pystyä rukkaamaan, vaikka mitään yhtiötä ei voi valtion toimesta pakottaa tuottamaan tappiolla sähköä.

Kannatan myös ylimääräisen voiton leikkaamista valtiolle, eli windfall-veroa. Onhan se raivostuttavaa, millaisia voittoja yhtiöt voivat nyt tahkota, vaikka sähkön tuotantohinnat eivät olisi nousseetkaan. Näillä rahoilla pystyttäisiin sähkön hinnassa tulemaan vastaan kuluttajaa.

Mutta kyllähän paras sähkölaskun alentaja on sähkön käytön vähentäminen. Lämmittäminen vie paljon energiaa oli kyse veden kuumentamisesta tai talon lämpimänä pitämisestä. Alentamalla kuumavesivaraajan lämpötilaa säästät, samoin viilentämällä makuuhuonetta. Säästövinkeistä tuli mieleen, että avotakkoihin on ostettavissa takkasydämiä, jotka voivat parantaa avotakkojen hyötysuhdetta merkittävästi.

Keittiössä voi säästää sähköä muun muassa tekemällä ruokaa uunin jälkilämmöllä. Kylmäkoneita ei kannata pitää päällä turhaan. Äiti opetti aikoinaan, että ”tie ruokoa niin että riittää useammaksi päiväksi, niin ei tarvii aina helloa porruuttaa”. Isän oppi oli taas ”ovi kiinni osto lämmin”; sama pätee näinäkin aikoina. Valoja vanha kansa sammuttelee meikäläistä ahkerammin, itselle esimerkiksi kausivalot ovat tärkeä tunnelmanluoja. Onneksi ne eivät ole suurin syöppö - ja saahan niihinkin aikakytkimiä.

Joku voi ajatella, että enhän minä mitään säästä, kun on vielä halpaa sopimusta jäljellä. Kuitenkin, jos nyt opettelemme elämään järkevästi, sähköjä ei tarvitse katkoa energiayhtiöiden toimesta, vaan energiansäästöt saadaan kuluttajilta. Se auttaa meitä kaikkia, sillä sähkökatkot voivat aiheuttaa merkittävää haittaa esimerkiksi yrityksissä.

Parin tunnin sähkökatkoja saattaa kuitenkin tulla ensi talvena ja silloin ainakin kaikki joutuvat opettelemaan miten tulla toimeen. Itse en koskaan rakentaisi maalle taloa, jossa ei ole tulisijaa.

Anne Kalmari

Kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja