Parempi ajoissa kuin liian myöhään

Rauman seudun mielenterveysseuran ylläpitämässä kriisikeskus Ankkurpaikassa ovi käy tiuhaan ja puhelimet pirisevät. Ihmiset tarvitsevat apua erilaisiin elämän yllättäen eteen heittämiin kriiseihin enemmän kuin koskaan.

Viime vuonna Ankkurpaikassa kävi yli 700 uutta asiakasta. Kriisipuhelimeen Raumalla vastattiin tuhat kertaa.

Edelleen eniten apua haetaan perhe- ja parisuhdeongelmiin.

Tilastojen mukaan suomalaiset hakevat eniten avioeroja elo- ja tammikuussa lomakauden ja juhlapyhien jälkeen. Lomakaudet sinnitellään, vaikka riitoja olisi ollut päivittäin. Kun arki jälleen alkaa, mitta on monelle tullut täyteen.

Sama ilmiö näkyy myös jouluna.

Tänä päivänä ihmiset uskaltavat hakea parisuhdeasioissa apua helpommin kuin esimerkiksi 10 vuotta sitten. Tyypillinen kriisiavun piiriin hakeutuva henkilö on iältään 30–50-vuotias nainen.

Parisuhteessa kriisiapuun hakeutumisen yleisimpiä syitä ovat vuorovaikutukselliset ongelmat, ristiriidat lasten kasvattamisessa, etääntyminen kumppanista ja erilaiset parisuhteen kriisit kuten esimerkiksi uskottomuus, lapsettomuus tai yllättävä ero.

Parisuhteissa koetaan yhä enemmän myös yksinäisyyttä. Molemmat tai vain toinen osapuoli tekevät omia asioitaan.

Yhteistä parisuhdeaikaa on vähän tai ei ollenkaan. Tuolloin toinen osapuoli kokee helposti, ettei tule suhteessa tarpeeksi huomioiduksi.

Vaikka ihmiset osaavat hakea apua, saatetaan asiaa pohtia pitkään. Moni epäilee, ovatko omat ongelmat tarpeeksi vakavia.

Erään tutkimuksen mukaan parit hakeutuvatkin avun piiriin keskimäärin vasta sitten, kun ovat kärsineet vakavista suhdeongelmista kuusi vuotta.

Se on pitkä aika.

Ammattilaisten mielipide asiaan on, että apua kannattaa hakea aina mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään.

Liian aikaisin ei kukaan ole kuulemma koskaan tullut.