Parempi myöhään kuin ei milloinkaan

Rauma varustautuu peruskoululaisten tietokonehankintoihin niin, että laitteita on käytössä ainakin isommilla oppilailla jo syksyllä.

Tavoitteena on oppilaiden varustaminen kannettavilla neljännestä yhdeksänteen luokkaan. Heille saattaa olla syksylläkin tarjolla etäopetusta.

Kyse on niin sanotusta digiloikasta, jossa Rauma ei missään tapauksessa ole loikkaajien kärkijoukoissa.

Omia läppäreitä tai padeja ei ole ollut antaa koulun puolesta, toisin kuin monessa muussa kunnassa.

Siksi kun maaliskuussa koululaisille tuli komento kotikouluun, osoittautui laitekannan puute todelliseksi ongelmaksi Raumalla. Ei koneita, ei ohjelmia.

Monessa kodissa oltiin pelkkien kännyköiden varassa, mikä osaltaan kertoo siitä, ettei kodeissa välttämättä enää ole käyttöä niin sanotuille kotikoneille. Työläppärit ovat vanhemmilla erikseen.

On suorastaan ihme, kuinka hyvin etäopetus lopulta sujui ottaen huomioon, että valmiudet olivat hyvin vähäiset niin laitteiden kuin käytännönkin kannalta.

Nyt valmiusastetta halutaan korottaa Raumalla vähintään laitekannan osalta. Käytännön oppiakin on jo kertynyt siltä varalta, että etäopetukseen palataan syyspuolella.

Tämä on mahdollista, jos koronaepidemian toinen aalto tulee.

Maan hallitus toi tällä viikolla eduskuntaan esityksen perusopetuslain muuttamisesta. Se tuo kouluihin mahdollisuuden siirtyä syksyllä etäopetukseen, jos tarvetta on.

Myös vuorottelusta on ollut puhetta niin, että osa olisi etäopetuksessa ja osa lähiopetuksessa, jotta koulujen tiloihin saadaan väljyyttä.

Poikkeusjärjestelyt eivät näillä näkymin koske esiopetusta eikä eka-kolmasluokkalaisia.

Tavoitteena on ylipäätään jatkaa lähiopetusta normaaliin tapaan.

Varautuminen kuitenkin kannattaa. Siksi on hyvä, että Rauma panee viimein kuntoon koululaisten laitteistokannan.

”On ihme, kuinka hyvin etäopetus lopulta sujui.”