Peli jatkuu ja raha liikkuu

Pandora-paperit ovat uusin paljastus suurituloisten ja julkisuuden henkilöiden rahansiirroista veroparatiiseihin. Se jatkaa Panama-paperien ja Lux Leakin paljastuksia ja osoittaa, että veronkierto ja suurten rahamäärien siirto jatkuu edelleen isossa mittakaavassa ilman valvontaa ja ilman seurauksia.

Kukaan ei kysy veroparatiisien pankeissa talletettavien rahojen alkuperää tai tarkoitusta eikä mikään finanssivalvonta kysele mitään.

Eli varsin kummallinen kuvio, kun kyseessä ovat erittäin suuret rahasummat eikä kyseisiä pankkeja edes valvota normaalilla tavalla, vaikka niiden toimintaan liittyy isoja riskejä. Suomalaisissa pankeissa tarkistetaan jo pienienkin talletusten alkuperää.

Pandora-paperien aineisto on vuodettu neljästätoista veroparatiisipalveluita myyvästä yhtiöstä. Asiakirjoja ja sähköposteja on yhteensä lähes 12 miljoonaa kappaletta. Ne ajoittuvat pääosin vuosille 1996–2020. Laajuudeltaan vuoto on tiettävästi maailman suurin. Vuoto paljastaa kymmenien tuhansien veroparatiisiyhtiöiden omistajat.

Tiedostot luovutettiin kansainväliselle toimittajajärjestö ICIJ:lle. Vuotoa on ollut tutkimassa yli 600 toimittajaa 117:sta maasta. He edustavat noin 150 eri mediaa.

Vuoto paljastaa yli kolmensadan poliitikon ja virkamiehen salaiset veroparatiisiomistukset. Näiden joukossa on 35 entistä tai nykyistä valtionpäämiestä. Aineistossa on tietoja rikkaiden venäläisten liikemiesten, eri maista kotoisin olevien talousvaikuttajien, viihde- ja urheilutähtien ja monien muiden vaikutusvaltaisten henkilöiden toiminnasta veroparatiiseissa.

Vuoto paljastaa poliittista korruptiota, rikollisten tahojen toimintaa, laitonta veronkiertoa ja laillista verosuunnittelua sekä salassa pidettyjä taloudellisia kytköksiä.

Rahanpesu- ja muun lainsäädännön kiristäminen ei ole lopettanut veroparatiisien kyseenalaista toimintaa. Yhtiöitä perustetaan ja pankkitilejä avataan edelleen esimerkiksi rikollisille. Veroparatiisipalveluita myyvät yhtiöt näyttävät siis laiminlyövän asiakkaittensa taustojen tarkistamisen. Myös yhtiöiden todellisten omistajien piilottelu jatkuu.

Veroparatiisit ovat sinänsä laillisia. Valtiot voivat päättää, millaisia verotuskäytäntöjä niiden alueella käytetään. Veroparatiiseja käyttävät aivan kunniallisetkin yhtiöt kansainvälisissä omistusjärjestelyissään. Mutta ne ovat hyödyllisiä myös sellaisille tahoille, jotka haluavat salata omistuksensa monimutkaisten yhtiöketjujen taakse tai pestä rikollisuudella hankittua rahaa.

Nimensä mukaisesti veroparatiiseja käytetään myös verojen välttelyyn eli valtiontalous menettää huomattavia summia ja veropohja kapenee.

Pertti Salo
Eurajoki