Penkkiurheilussa alkoi uusi aika?

Jalkapallon MM-kisat järjestettiin viimeksi Venäjällä. Silloin Krimin miehitys jäi vielä sivujuonteeksi.
Jalkapallon MM-kisat järjestettiin viimeksi Venäjällä. Silloin Krimin miehitys jäi vielä sivujuonteeksi. Kuva: Fauzan Saari

Qatarissa parhaillaan pelattavat jalkapallon MM-kisat saattavat jäädä historiaan merkkipaaluna, josta alkoi uusi aika urheilun raportoinnissa.

Tämän kirjoittaja muistaa sotilasjuntan hallitseman Argentiinan (1978). Ja kaikille on tuttu Vladimir Putinin Venäjä (2018), joka oli laittomasti miehittänyt Ukrainaan kuuluvan Krimin niemimaan.

Pelaajat ja penkkiurheilijat puhuivat kuitenkin lähes pelkästään urheilusta.

Median kisaennakoissa oli tällä kertaa aivan uusi painotus.

Kansikuvissa ja pääjutuissa kerrottiin Qatarin ihmisoikeustilanteesta, jossa puutteita piisaa. Näin länsimaisin silmin katsottuna.

Kaikkien tiedossa on varmasti sekin, että riistetyt vierastyöläiset rakensivat suuret ja kalliit stadionit, joille ei muutaman viikon kisojen jälkeen ole mitään käyttöä.

Lajiliitto Fifan korruptoinutta toimintaa on avattu monissa jutuissa. Hyvä niin, sillä kisojen viemiselle Qatariin ei löydy yhden ensimmäistäkään päivänvalon kestävää syytä.

Vuosikymmeniä jatkunut suhmurointi on syvällä Fifan rakenteissa. Saudi-Arabia onkin vahva ehdokas MM-isännäksi 2030.

Kisojen alettua on keskusteltu vähemmän otteluista kuin koskaan ennen.

Pääosan esittäjät eli ammattipelaajat ovat koetelleet protestoinnin rajoja. Monet joukkueet olisivat halunneet kapteeninsa kantavan sateenkaarinauhaa. Iranin joukkue pysyi vaiti kansallislaulun soidessa. Saksan pelaajat peittivät suunsa joukkuekuvassa.

Lisää lienee tulossa. Tähtipelaajilla on miljoonittain some-seuraajia, joten he saavat omat viestinsä laajasti läpi.

Mielenkiintoista on nähdä, missä määrin urheilun seuraamisessa alkaa uusi aika.

Miten suhtaudutaan vaikkapa Argentiinan Lionel Messiin, jonka upealta uralta puuttuu enää maailmanmestaruus. MM-kulta nostaisi hänet kaikkien aikojen pelaajaksi ohi Pelen ja Diego Maradonan.

Onko väliä, jos Messin palkan maksaa Qatar, hän hankkii lisätienestiä Saudi-Arabialta ja syyllistyy veropetokseen?