Perintöarvio oli paikallaan

Suomen historian ensimmäinen maailmanperintövaikutusten arviointiraportti on valmistunut koskien uutta kauppakeskusta ja Vanhaa Raumaa.

Arvioinnin suorittaneiden asiantuntijoiden mielestä Vanha Rauma ei ole maailmanperintöarvojensa puolesta uhattuna, vaikka kauppakeskus sen naapuriin tuleekin.

Kauppakeskuksen sijainnista löytyi jopa myönteistä sanottavaa. Sijainti keskustassa voi tuoda asiakkaita Vanhaan Raumaan, toisin kuin sijainti jossain muualla.

Kauppakeskuksella on jo rakennuslupakin. Perintövaikutukset arvioitiin vasta nyt, kun kansainvälinen maailmanperintökeskus sitä oli pyytänyt.

Moni ihmetteli pyynnön tultua, miksei moista raporttia ollut laadittu jo aikaisemmin. Ihan ymmärrettävä kysymys näin jälkikäteen. Ennakkoon ei kyseistä kysymystä kyllä mistään kuultu.

Ensin Raumalla keskityttiin alueen eli Kanalin länsirannan kaavoitukseen. Sen jälkeen seurasi pitkä oikeusprosessi ennen kuin kaava oli lainvoimainen. Vasta sitten oli maailmanperintöraportin vuoro.

Nyt, kun kokemusta on karttunut yhden perintöraportin verran, ollaan viisaampia. Jatkossa kaupungissa tulee vielä nykyistä herkemmin arvioida eri hankkeiden vaikutuksia maailmanperintöön.

On epätodennäköistä, että aivan kauppakeskuksen kokoista asiaa tupsahtaisi Vanhan Rauman liepeille lähiaikoina. Silti, arvioitsijoiden sanoin, arviointi on hyvä työväline. Hyötyä siitä on heidän mukaansa sitä enemmän, mitä varhaisemmassa vaiheessa arviointi tehdään.

Jälkiviisaudelle oli osansa myös tässä ensimmäisessä raportissa. Jos arviointityötä olisi tehty käsi kädessä asemakaavoituksen kanssa, olisi kauppakeskusrakennusta voitu suunnitella toisin, jotta suuri rakennus olisi saatu näyttämään pienemmältä.

On myös asioita, joihin vielä voidaan vaikuttaa. Arvioitsijoilla oli hyviä kehittämisehdotuksia, joista kannattaa nyt ottaa vaarin. Opastusten pitää olla kunnossa, ja avainasemassa on kauppakeskuksen Vanhan Rauman puoleinen sisäänkäynti, jolta pitäisi olla selkeä ja kutsuva reitti kohti Vanhaa Raumaa.

”Arviointi on hyvä työväline.”