Pertsa ja Kilu -elokuva ilahdutti

Pertsa ja Kilu palasivat valkokankaalle. Kuva: Viivi Mahlakaarto

Olimme kutsuvieraina pienimuotoisessa muutaman katsojan näytöksessä katsomassa Taavi Vartian käsikirjoittaman ja ohjaaman, kirjailija Väinö Riikkilän kirjaan ”Viimeiset kaanit” perustuvan, uuden ”Pertsa ja Kilu” -elokuvan.

Taavi Vartia yhteistyökumppaneineen on tehnyt hienon, jännittävän, ystävyydestä ja luottamuksesta kertovan koko perheen seikkailuelokuvan. Nuoret näyttelijät Olavi Kiiski (Pertsa) ja Oskari Mustikkaniemi (Kilu) näyttelevät roolinsa erinomaisesti. Musiikki täydensi hyvin kokonaisuutta. Tästä elokuvasta saanevat mielihyvää myös aikuisikäiset katsojat.

Käsikirjoitus ei aivan sanatarkasti noudattele Riikkilän kirjan tekstiä, muttei tarvikaan. Perilliset ovat Vartian käsikirjoituksen hyväksyneet.

 Vili Auvisen 1970-luvulla ohjaamat ”Pertsat ja Kilut” olivat ja ovat myös hyviä sekä mieliinpainuvia, mutta ei pidä verrata Auvisen ja Vartian tekemiä esityksiä toisiinsa. Aika on muuttunut ja maailma on muuttunut.

Riikkilän kirjojen teksti on muuttumatonta. Yllätykseksemme WSOY on ottanut uuden painoksen vuonna 1951 ensi kertaa julkaistusta ”Viimeiset kaanit”-kirjasta.

Olemme hyvin kiitollisia ja onnellisia, että pitkällisen ja ajoittain hankaluuksiakin sisältäneen sitkeän työn tuloksena tämä elokuva valmistui. Toivokaamme esitysten järjestämisen yleisölle olevan mahdollista pian. On hienoa, että Väinön kirjat saavat taas ”uuden elämän”. Kiitos kaikille teille , jotka olette tämän tehneet mahdolliseksi.

Seppo Riikkilä

Väinö Riikkilän poika

Leena Riikkilä

Sepon tytär