Perussuomalaiset alkiolainen puolue?

Pyry Vainio kirjoitti, että Perusuomalaiset on alkiolainen puolue. Alkiolaisuutta kuvaavat adjektiivit edistys, suvaitsevaisuus ja sivistys. Suomen Pientalonpoikien puolueeseen ja SMP:hen se varmaan sopiikin, mutta kun lukee Perussuomalaiset puolueen ohjelmia huomaa, että puolue on kaukana alkiolaisuudesta.

Täytyy myöntää, että Halla-aho on älykäs ajattelija ja strategisti. Kaksituhatluvun alun marginaalisen Suomen Sisun kannattaja Halla-aho, huomattuaan että liikkeestä ei pysty ponnistamaan valtakunnan tason poliitikoksi, siirtyi Perussuomaliset puolueen ja kunnallisvaalien kautta ensin Helsingin valtuustoon ja myöhemmin edelleen eduskuntaan. Tämän kanavan kautta hän on pystynyt levittämään äärinationalistista ajatteluaan. ja valtaamaan koko puolueen.

Mielenkiintoinen havainto Pyryltä on tämä puolueiden määrittäminen poliittisella kartalla ympyrällä. Osittain se on toki käyttökelpoinen. Onhan esim. Kiina kommunistinen diktatuuri mutta samalla siellä on enemmän äärikapitalisteja eli miljardöörejä kuin missään muussa valtiossa. Pyryn kirjoituksen tarkoitus onkin, näin ennen kuntavaaleja, siirtää Perussuomaliset puolue äärioikeistosta poliittiseen keskustaan. Hän on täysin Halla-ahon linjoilla, joka jo yrittää rakentaa puolueestaan hallituskelpoista.

Perussuomalaisten kannatuksen kasvaessa on tullut aiheelliseksi eräiden oikeusoppineiden huoli siitä, että kestääkö Suomen oikeuslaitos parlamentaarisen demokratian. Unkari on hyvä esimerkki siitä, mihin äärioikeistolainen nationalismi, myöskin 2020-luvulla voi johtaa.

Hannu Ollila

kuntavaaliehdokas (kesk.), Rauma