Perussuomalaiset pelaavat nyt kovaa

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) ja pääministeri Petteri Orpo  (kok.) kommentoivat riikka-nimimerkin takaa kirjoitettuja rasistisia kirjoituksia pääministerin virka-asunnolla 19. heinäkuuta.
Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) ja pääministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoivat riikka-nimimerkin takaa kirjoitettuja rasistisia kirjoituksia pääministerin virka-asunnolla 19. heinäkuuta. Kuva: Valtioneuvosto

Maan hallituksen rivit rakoilevat jo ennen kuin töitä on päästy kunnolla edes aloittamaan. Koko kesä on kulunut kohistaessa perussuomalaisten kansanedustajien vanhoista sanomisista.

Panokset poliittisessa pelissä ovat huipussaan. Vaakalaudalla ei ole ainoastaan Orpon hallituksen jatko, vaan myös se, millaiset hallituspohjat jatkossa ylipäätään ovat mahdollisia, arvioi Markku Jokisipilä Turun Sanomissa.

Jokisipilä on Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja ja yksi eniten mediassa näkyvistä politiikan kommentaattoreista.

Porvarillista politiikkaa kannattavien äänestäjien kannalta olisi tärkeää, että perussuomalaiset tekisi selvän pesäeron rasismiin, kirjoitti Jokisipilä.

Naulan kantaan osui myös jatkotarkennus: ja alkaisi myös omilleen viestiessään käyttäytyä kuin hallituspuolue.

Nyt uutisia seuraaville on voinut syntyä käsitys, että rasistisia lausumia pahoitellaan ja pyydetään anteeksi muodon vuoksi. Ei ihan tosissaan.

Jokisipilä ennustaa, että mikäli hallitus nyt kaatuu, perussuomalaisista tulee pysyvä oppositiopuolue.

Ajatuskulku käy järkeen. Mikä puolue enää lähtisi hallituskumppaniksi, jos perussuomalaiset tämän tilaisuuden sössivät? Tuskin yli 600 000 persuja äänestänyttä sitä haluaisi.

Asetelmaa ei muuttaisi edes ”jytkyjen jytky” seuraavissa vaaleissa. Perussuomalaisten puheenjohtaja saisi vaalivoittajana tehtävän yrittää hallituksen muodostamista – mutta se tuskin onnistuisi.

Samalla se tarkoittaisi, ettei Suomeen saisi koottua enemmistöpohjaista porvarihallitusta – ei vaikka kansa sellaisen puolesta taas äänestäisi.

Vasemmistopuolueet ja vihreät eivät menettäisi tällaisessa kehityksessä mitään, sillä ne sulkivat oven perussuomalaisilta jo ennen eduskuntavaaleja, huomauttaa Jokisipilä.

Hän täydentää päätelmänsä niin, että porvaripuolueiden pitäisi totutella ajatukseen, että demarit on aina hallituksessa valtionhoitajapuolueena. Sdp pystyisi kokoamaan hallituksen ilman kokoomustakin, mutta kokoomuksen ainoaksi vaihtoehdoksi jäisi sinipuna.