Perussuomalaisiin luotetaan vähiten

Kansalaisten luottamus puolueiden vaalilupauksiin on vähäistä. Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen mukaan vain viidesosa suomalaisista uskoo täysin tai jossain määrin puolueiden vaalien alla antamiin lupauksiin.

Kaikkein vähiten luotetaan perussuomalaisten ja puolueesta irtautuneen sinisen tulevaisuuden vaalilupauksiin.

Tästä ei kuitenkaan kannata suoraan vetää sitä johtopäätöstä, että perussuomalaisille tulee käymään huonosti ensi kevään eduskuntavaaleissa. Perussuomalaisten kannattajista nimittäin monet luottavat edelleen täysin puolueen vaalilupauksiin.

Ylen viime viikolla julkistamassa mielipidemittauksessa perussuomalaisten kannatus olikin pitkästä aikaa noussut päälle kymmenen prosentin ja viidenneksi, ohi vasemmistoliiton.

Vähiten epäluottamusta kohdistuu RKP:n vaalilupauksiin, mutta sen voi kuitata lähinnä mielenkiintoisena kuriositeettina. Puolue on profiloitunut niin vahvasti kielen mukaan, että on vaikea kuvitella sen koskaan keräävän paljon suomenkielisten ääniä.

Ylen gallupissa ruotsalaisen kansanpuolueen kannatus oli vain reilut kolme prosenttia.

Merkille pantava tieto sen sijaan on, että käytännössä yhtä luotettavina vaalilupaajina suomalaiset pitävät demareita, vihreitä ja kokoomusta.

Kun tätä havaintoa peilataan taas Ylen mittaukseen, nähdään SDP:n etumatkan kakkosena kärkkyvään kokoomukseen olevan nyt vain puolisen prosenttiyksikköä.

Kisassa pääministerin paikasta demarien Antti Rinne hyötyy oppositioasemasta, mutta kokoomuksen Petteri Orpo ei hallitusvastuusta huolimatta ole putoamassa vauhdista.

Viikko viikolta selvemmältä näyttää, että hallitukseen kohdistuva tyytymättömyys iskee nimenomaan keskustaan. Juha Sipilän jatko pääministerinä vaikuttaa jo epätodennäköiseltä.

Lopulta kansa aina päättää. Äänestäjien mieli voi muuttua vielä moneen kertaan ennen vaaleja.

”Vähiten epäluottamusta kohdistuu RKP:n vaalilupauksiin, minkä voi kuitata mielenkiintoisena kuriositeettina.”