Petaako hallitus tietä terveyspalvelujemme yksityistämiselle?

Julkisen sosiaali- ja terveysjärjestelmämme talousvastuu siirtyy kunnilta valtion vastuulle. Miksi tästä huolimatta vuoden alusta toimintansa aloittaneet soteen kuuluvat hyvinvointialueet kärvistelevät taloudellisissa vaikeuksissa? Lähes parikymmentä vuotta kestäneen sote-valmistelun lähtökohtana oli näkymä siitä, etteivät kuntien rahkeet riitä yhä kasvavien sosiaali- ja terveysmenojen hoitamiseen. Nyt voidaan aiheellisesti kysyä, miksi julkinen sosiaali- ja terveydenhuoltomme ei toimi niin kuin sen pitäisi. Onko hallituksen taustalla jopa terveyshuoltomme yksityistämistavoite. Sitä ei kylläkään ole yksiselitteisesti hallitusohjelmaan kirjattu.

Mutta joka tapauksessa kokoomusjohtoinen Petteri Orpon hallitus vaatii leikkaustensa lisäksi hyvinvointialueita sopeuttamaan toimintojaan niin, että valtiolta tulevat rahat riittäisivät. Hyvinvointialueet yrittävät totella hallituksen määräyksiä. Alueilla on muun muassa menossa kunnilta peräisin olevien terveyskeskusten raju määrällinen karsiminen. Kunnat pystyivät terveyskeskukset pitämään, mutta hyvinvointialueet eivät. Näinkö hallituksen julkisiin kohdistuvilla toimilla tietoisesti raivataan tilaa yksityisille voittoa tavoitteleville terveyspalvelujen tuottajille. Hallitus jo nosti yksityispalveluita hyödyttäviä kelakorvauksia.

Julkista vaivaa myös lääkäri- ja hoitajapula. Erityisesti lääkäreitä on hypännyt yksityisiä terveyspalveluita tuottavien junaan. Hyvinvointialueiden murheena on myös niin kutsuttujen keikkalääkärien suuret palkkiot. Niihin on vaadittu kattoa, mutta varsinkin kokoomuksen mielestä lääkäreille katon asettaminen on ongelmallinen. Alan ministeriössä asiaa kuitenkin vielä pohditaan.

Tämä kaikki tietää sitä, että henkilöstöpulan lisäksi terveyspalvelut hyvinvointialueilla heikkenevät, ellei Orpon hallitus lisää euroja alueiden tarpeisiin. Vai onko hallitukselle tätä tärkeämpi kelakorvausten nostaminen?

Keskustan Juha Sipilän hallituksessa, jossa oli myös kokoomus, terveyspalvelujen yksityistämisprosessi oli jo pitkällä, mutta se lopulta törmäsi perustuslakiimme. Samalla Sipilä kaatoi hallituksensa.

Pentti Välimaa

Pori