Phalacrocorax carbo - on se merimetso veemäinen otus kun menee pesimään hankalaan paikkaan

On se merimetso vähän veemäinen otus kun menee pesimään niin hankalaan paikkaan, että satamajohtajalle ei enää aamupuurokaan maistu hyvältä. Ei ole otuksella edes pitkiä putkia, joilla voisi työntää jätöksensä vähän kauemmas ulommas merelle häiritsemästä mökkiläisiä, kuten me teemme ja luulemme olevamme oikeinkin fiksuja luomakunnankruunuja. Se on sitä kestävää kehitystä jos joku.

Lehdessä on ylistetty Kempaksen kirjoitusta ja kohta varmaan parhaimmat arjensankarit ja omankädenoikeuden toteuttajat ovat porukalla kaatamassa puut pesäsaarelta. Kännissä tai selvinpäin, kun joukkohysteria iskee näiden meidän kaupunkimme suurimpien uhkakuvien edessä.

Kaikki ovat toinen toistaan suurempia asiantuntijoita tässäkin asiassa. Vähän samanlaista suhtautumista kuin muihinkin maahanmuuttajiin vai pitäisikö nyt puhua paluumuuttajista ja hetken päästä pakolaisista, jotka jotenkin häiritsevät esteettistä silmäämme ja oikeaa oikeustajua. Yksi hailee onko oikeuden päätös vai ei, ei se siellä ELY -keskuksessakaan mitään ymmärrä.

Miksi nämä veromaksajien kustannuksella ylläpidettävät huippuosaajat eivät ole etukäteen varmistaneet ennen laajennuksen suunnittelua, että alue sopii heidän käyttöönsä. Tuliko se yllätyksenä, että kerrankin joku voi laittaa hanttiin, eivätkä he saa touhuta mitä huvittaa.

Raumalla on palanut todennäköisesti satoja tuhansia kaikenmaailman konsulttien palkkioihin. Konsultit ovat antaneet lausuntoja milloin mistäkin luonnonsuojeluun liittyvästä asiasta joko ELY -keskuksen velvoituksesta tai muuten vaan meidän iloksemme.

Vähemmän huvittavaa tässä kaikessa on, että nuo lausunnot heitetään olan yli ja jatketaan kuten itselle parhaiten sopii ja huvittaa. Jollette usko, niin lukekaa esimerkiksi Rauman vihersuunnitelma. Viherkäytävätkin on niin olemattomia, ettei niissä pysty kulkemaan eläimistä kukaan muu kuin Matias Myyrä ja sekin maan alla. Rauman edusta on niin valloitettu teollisuudelle, että merenrantatontitkin pitää kohta rakentaa Nikulanmäkeen tai jonnekin muualle mahdollisimman älyttömään paikkaan.

Kaikki tietysti tehdään kaupungin vetovoimaisuuden ja elinvoimaisuuden takia ja auta armias, jos joku on eri mieltä; näitä erimielisiä kutsutaan kehityksen jarruiksi. No toisaalta ovathan nämä isot investoinnit siinä mielessä järkeviä, että niistähän sitä tulee kaupungin kassaan rahaa säkkikaupalla. Satamakin on niin hyvin tuottava, ettei se nytkään ole pyytämässä lisää kuin 50 miljoonaa.

Missään yksityisen omistamassa bisneksessä tämä ei olisi mahdollista. Onneksi omistuspohja on laaja ja veroäyrin voi teoriassa nostaa tarvittaessa sataan prosenttiin. Jos omalla rahoituksella ei pysty mitään rakentamaan, niin mies vaihtoon. Ei täällä tarvita mitään varoiksi rakennettuja lentokenttiä. Tulee mieleen Havannasta lähtevä kuusikaistainen tie, jolla körötteli laiha vanha ukko vielä laihemman muulin kanssa ja me, ei muita. Varmaan sielläkin joku oli ajatellut, että on hyvä olla tilaa varoiksi.

Valtuutettujenkin kannattaisi miettiä kuka vastaa mistäkin, jos nämä lukuisat isot investoinnit eivät alkaisikaan tuottaa kuten toivotaan. Siis toivotaan, ei oleteta. Onneksi muutama demari sentään edes yritti laittaa jarruja, ryhmäkuria uhmaten, veroäyrin korottamiselle. Siinä on pieni toivon kipinä. Niemellä oli asiallinen kirjoitus taannoin paikallisessa aviisissa koskien ylisuuria rahareikiä. Hienoa kun joku uskaltaa ääneen lausua ajatuksia, joita me monet muut ajattelemme, mutta emme uskalla sanoa.

Allekirjoittanut ei ole merimetsojen, eikä muidenkaan luontoa paskallaan tuhoavien elukoiden ystävä sen enempää kuin kukaan muukaan. En lue itseäni viherpiipertäjäksi, enkä lausu kommenttejani kerrostalon viidennestä kerroksesta. Esimerkiksi viherkäytävä on mielestäni jotakin muuta kuin 3 metriä leveä mädäntyneiden trukkilavojen tukkima väylä, tämä siis arkkitehdeille tiedoksi.

Ja soisin tilaa myös puolustuskyvyttömille luontokappaleille, joiden tarpeet ovat melko vaatimattomia. Satamassa muuten myydään edelleen kalaa, vaikka merimetsot ovat ne kaikki syöneet, lienevät siis virtuaalikaloja, niistä ei kannata montaa euroa per kilo maksaa.

Karpo Pihala