Pian on purtavaa ja puhuttavaa

Rauma läväyttää julki säästöpakettinsa ensi viikolla. Ennakkotietoja ei sisällöstä ole juuri tihkunut, koska talousohjelmaa on laadittu suljettujen ovien takana.

Ohjausryhmän sisältä ei vuotoja ole tullut, joten tieto säästöohjelman sisällöstä saavuttaa samaan aikaan niin kaupungin asukkaat, tiedotusvälineet kuin kuntapäättäjät.

Viime mainitusta suunnasta on kritisoitu marssijärjestystä. Muutamat valtuutetut ovat olleet harmissaan, ettei suunnitelmia ole esitelty etukäteen kaupunginvaltuustolle.

On totta, että valtuutetuilla on laaja tiedonsaantioikeus. Nyt päättäjät joutuvat tarjoamaan ei oota kansalaisten kyselyihin.

Kuitenkin vastauksia pitäisi osata antaa äänestäjille, joten tilanne on kiusallinen.

Toisaalta sitä se on vain hetken. Keskiviikosta lähtien kaikilla on samat tiedot.

Menettely on omalla tavallaan myös tasapuolinen: kaikki pureskelevat samaa möykkyä samaan tahtiin. Etuoikeuksia ei jaella kenellekään.

Etuna on sekin, että etukäteen ei ulos ole lipsahtanut huhu- ja kuulopuheita, jotka ovat omiaan aiheuttamaan tarpeetonta hämminkiä.

Sekin on syytä muistaa, että säästöpaketti on vasta luonnos. Sen arviointiin, kommentointiin, kysymiseen ja kritisoimiseen on varattu runsaasti aikaa, koko kuluva syksy.

Eniten aikaa on varattu itse asiassa juuri kaupunginvaltuustolle.

Sen kohtalonpäivä koittaa vasta marraskuussa, jolloin lopullinen talouspaketti on tarkoitus leipoa kiinni.

Sitä ennen kaikilla asianosaisilla on mahdollisuus vaikuttaa. Kaupungin nettisivuille tulee kysely ja elokuun mittaan järjestetään peräti kolme kuntalaistilaisuutta. Molemmat nykyaikaa, mikä oikein onkin.

Olennaista on, että talousohjelman sisältöä ei ole vielä leivottu kiinni. Säästösumma sen sijaan on. Kaupungin talouden kantokyky notkuu 15 miljoonan euron verran.

Tuosta summasta ei ole syytä tinkiä, mutta kohteista voidaan – ja pitää – käydä perusteellinen kuntalaiskeskustelu.