Pian voi upottaa sormet multaan

Kuva: Juha Sinisalo

Tänä vuonna kevät on tuntunut tulevan hitaammin kuin yleensä. Viikon takainen lumimyräkkä sai monen raumanseutulaisenkin mielen matalaksi. Monen kotipuutarhurin sormet syyhyävät jo päästä möyhentämään multaa, mutta routa estänee tuon puuhan vielä tovin.

Koronavuodet lisäsivät suomalaisten kiinnostusta puutarhaharrastamista kohtaan. Viime vuonna suosio laimeni jonkin verran erityisesti nuorten aikuisten parissa. Nuorten ajasta ja rahoistaan kilpailivat jälleen myös monet tapahtumat ja matkailumahdollisuudet.

Kuluvasta vuodesta odotetaan kuitenkin vilkasta.

Kotipuutarhatutkimuksen mukaan puutarhahankintoja teki viime vuonna yli kaksi miljoonaa kotitaloutta. Keskiostos kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 340 eurosta 347 euroon. Vuoden puutarhakaupan kokonaisarvo nousi kaikkien aikojen suurimmaksi ollen 689 miljoonaa euroa.

Tänä keväänä talous askarruttaa kuluttajia aikaisempaa enemmän. Kotitalouksien tiukentuva taloustilanne vaikuttaa eniten nuorten ja naisten arvioihin tulevasta puutarhakaudesta ja mahdollisuudesta tehdä hankintoja. Miehet eivät usko taloustilanteen oleellisesti vähentävän heidän puutarhaan käytettävissä olevia euroja.

Noin 80 prosenttia suomalaisista puuhailee pihoilla ja puutarhoilla. Neljännekselle pihatyöt ovat välttämätön paha, mutta yli puolet suomalaisista on joko erittäin tai melko kiinnostuneita puutarhanhoidosta. Puutarhan helppohoitoisuus ja luonnonmukaisuus ovat edelleen monen puutarhaharrastajan mukaan arvostettuja ominaisuuksia.

Nuoret pitävät viljelytaitoja yhä useammin myös kansalaistaitona. Moni nuori on kiinnostunut erityisesti hyötypuutarhan pitämisestä, sillä se tuottaa paljon hyvää syötävää niin suulle, silmille kuin mielellekin.

Puutarhaharrastaminen on useimmiten myös kukkarolle huokea harrastusmuoto moniin muihin tekemisiin verrattuna.

”Puutarhakaupan kokonaisarvo nousi viime vuonna 689 miljoonaan euroon.”