Pienydinvoimaan ladataan odotuksia

Havainnekuva VTT:n kehittämästä ydinkaukolämpövoimalasta, jossa olisi neljä 50 megawatin pienreaktoria.  "Nyt on aidosti tarkoitus kaupallistaa ja viedä kaukolämpöreaktori markkinoille", kertoi Tommi Nyman (LS 4.3.).
Havainnekuva VTT:n kehittämästä ydinkaukolämpövoimalasta, jossa olisi neljä 50 megawatin pienreaktoria. "Nyt on aidosti tarkoitus kaupallistaa ja viedä kaukolämpöreaktori markkinoille", kertoi Tommi Nyman (LS 4.3.). Kuva: VTT

Länsi-Suomen vaalikoneeseen annettujen vastausten mukaan yli 80 prosenttia Satakunnan eduskuntavaaliehdokkaista kannattaa ydinvoiman lisärakentamista Suomeen (LS 9.3.).

Ydinvoima on muutenkin nosteessa.

Energiateollisuuden viime joulukuussa julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan ydinvoiman lisärakentamista kannattaa 65 prosenttia väestöstä.

Ydinvoima on suosionsa huipulla Suomessa.

65 prosenttia on edellä mainitussa kyselyssä korkein luku 30 vuoden aikana.

Kymmenen vuotta sitten ydinvoiman lisärakentamista kannatti 34 prosenttia suomalaisista.

Vihreää vilkutetaan siis ydinvoimalle – myös vihreissä, jotka aikoinaan ydinvoimaa tiukimmin vastustivat.

Uusille ydinvoimaloille olisi Suomessa sosiaalista tilausta, mutta investoijat empivät.

Yksi syy on varmasti se, että käynnissä olevat rakennushankkeet ovat kohdanneet yllättäviä vaikeuksia. Projektit ovat myöhässä ja budjetit paukkuvat.

Isompi tekijä on epävarmuus sähkömarkkinoiden tulevaisuudesta.

Suuri ydinvoimala maksaa useita miljardeja euroja. Todellinen kannattavuus selviää vasta vuosikymmenten kuluessa.

Sähkön kulutus kasvanee vielä pitkään, kun fossiilisista polttoaineista pyritään eroon ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

Suuria odotuksia ladataan nyt pienydinvoimaan. Eri puolilla maailmaa on vireillä kymmenittäin hankkeita, jotka tähtäävät pienydinreaktorien sarjatuotantoon.

Toteutuessaan sarjatuotanto voisi nopeuttaa lupaprosesseja.

Monet kaupungit hinkuvat pilotiksi VTT:n kehittämille pienreaktoreille, jotka tuottaisivat kaukolämpöä (LS 4.3.).

Vihreämpi sähkö kiinnostaa kovasti myös teollisuusyrityksiä. Teräsjätti Outokumpu kertoi juuri aiesopimuksesta Fortumin kanssa.

Termi hämää, sillä esimerkiksi Rolls-Roycen pienydinvoimala tähtää 470 megawatin sähkötehoon. Olkiluoto 1 tuottaa vajaat 900 megawattia.