Pikkunorssi Rauman vetovoimalle arvokas

Pikkunorssissa on tilaa yli sadalle päivähoitolapselle. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Suomen ensimmäisen Pikkunorssin johtajana aloittanut Anne Toivonen on innoissaan (LS 24.5.), eikä ihme. Raumalle rakennettiin paitsi uudet komeat tilat myös uudenlainen toimintamalli varhaiskasvatukseen.

Pikkunorssi on Turun yliopiston harjoittelupäiväkoti, joka on opiskelijoiden harjoittelupaikka ja tieteellisen tutkimuksen kohde. Talo on valmis, päivähoitolapsia aletaan ottaa tammikuussa.

Idea on samanlainen kuin normaalikouluissa, ”norsseissa”, jotka ovat toimineet opettajankoulutuksen yhteydessä vuosikymmenet.

Rauman kaupungille Pikkunorssi on upea juttu. Toistasataa lasta pääsee ajanmukaisiin ja ajatuksella suunniteltuihin keskelle kaupunkia.

Opintietä on tarjolla Seminaarinmäellä ysiluokan loppuun saakka.

Kova juttu Pikkunorssi on Raumalle myös siksi, että se vahvistaa Rauman asemaa Suomen akateemisella kartalla.

Turun yliopisto on keskittänyt varhaiskasvatuksen koulutuksensa kokonaan Raumalle. Tänä vuonna hakijoita oli liki 500.

Erinomainen uutinen on, että Turun yliopisto sai tänä vuonna 1 744 hakemusta Raumalle. Hakijamäärä jopa kasvoi viime vuodesta.

Pieni Rauma näyttää säilyttäneen kohtalaisen hyvin vetovoimansa. Samaan luokanopettajakoulutukseen Turkuun halusi yli 1 600, Raumalle 900.

Ikäluokkien pienentyessä oppilaitokset, seutukunnat ja toimialat tulevat käymään kovaa kilpailua opiskelijoista.

Seutukaupungit ovat menettäneet koulutusta korkeakoulujen keskuskaupunkeihin. Kerran mennyttä on vaikea palauttaa.

Pysäyttävä on esimerkiksi Savonlinnan tapaus. Raumaa vastaavasta kaupungista lähti OKL Joensuuhun kaksi vuotta sitten. Savonlinnan asukasluku on vähentynyt 1 300:lla, ja kun lähtijät olivat aktiivi-ikäisiä, se näkyy palveluissa. Tulovero nostettiin jo 22,75 prosenttiin (Raumalla 21).

”Ikäluokkien pienentyessä opiskelijoista tullaan käymään kovaa kilpailua”