Pillereitä ei tule popsia turhaan

Osa suomalaisista syö ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä liikaa eli välittämättä pakkausselosteissa määritellyn turvallisen käytön rajoista. Kaikki eivät vieläkään tunne liialliseen käyttöön liittyviä riskejä, näin kertoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimea.

Moni pitää lääkettä, jonka saa ilman reseptiä vaarattomampana kuin reseptilääkettä. Niitä popsitaan joskus jopa varmuuden vuoksi.

Suomessa vahvojen kipulääkkeiden valvonta on hoidettu hyvin. Silti Apteekkariliiton muutaman vuoden takaisen tutkimuksen mukaan joka kuudes suomalainen on sitä mieltä, että itsehoitolääkkeiden annostelu ei ole niin tarkkaa kuin reseptilääkkeiden.

Itsehoidossa käytetään pitkälti samoja kipulääkkeitä kuin mitä lääkärit määräävät. Oleellinen ero turvallisuuden kannalta onkin käyttöaika.

Itsehoitokipulääkkeitä saatetaan käyttää pitkäaikaisesti, vaikka ne on tarkoitettu vain tilapäisiin kipu- ja kuumetiloihin. Tuolloin on riski, että taustalla mahdollisesti olevan sairauden diagnoosi ja muu tarpeellinen hoito voivat viivästyä.

Ibuprofeenia sisältäviä tulehduskipulääkkeitä käytetään Suomessa paljon. Parasetamolia sisältävien särkylääkkeiden kulutus on puolestaan jatkuvassa nousussa.

Parasetamolia pidetään usein mietona kipulääkkeen, jota käytetään lievään kipuun ja kolotukseen.

Kovan säryn osuessa kohdalle henkilö saattaa turvautua sekä ibuprofeiiniin että parasetamoliin. Siitä saadaan toisinaan tehokkaampi kivunlievitys.

Jos sen sijaan tulee ottaneeksi kahta tulehduskipulääkettä samanaikaisesti, kivunlievitys ei voimistu, mutta haittavaikutukset lisääntyvät.

Tulehduskipulääkkeiden liiallinen käyttö aiheuttaa helposti erilaisia ruoansulatusvaivoja. Pahimmillaan lopputuloksena voi olla mahahaava.

Vaikka vatsaystävällisempää parasetamolia pidetään yleisesti turvallisempana, sen liiallisen käytön seuraukset ovat yleensä tulehduslääkkeitä vakavampia.

Lääkepurkille mentäessä kannattaakin muistaa, että parasetamoli aiheuttaa maksavaurioita jo pienillä liika-annoksilla.