Pilvien takaa näkyy vihdoin valoa

Keskiviikko toi mukanaan konkreettisesti auringonvaloa koronataisteluun.

Suomen hallitus julkisti kauan odotetun ja toivotun exit-suunnitelmansa. Rajoituksia lähdetään vihdoinkin varovasti purkamaan.

Erityisesti tapahtuma-alalla exit-suunnitelma otettiin ilolla vastaan. Se mahdollistaa nyt alan yrityksille edes jonkinmoisen näkymän kesään.

Joulukuun alusta saakka suljettuna ollut toimiala sai vihdoin konkretiaa siitä, milloin ja kuinka tapahtumia voitaisiin alkaa jälleen järjestämään.

Hallituksen vahvistaman suunnitelman mukaisesti alle 50 osallistujan sisätapahtumat ja 50 henkilön lohkojärjestelyin toteutetut ulkotapahtumat pyritään avaamaan epidemian perustasolla olevilla alueilla mahdollisimman pian.

Lisäksi hallitus kertoi esittävänsä tartuntatautilakiin kesäkuun alusta voimaan tulevia muutoksia, joiden myötä kahden metrin turvavälivelvoitteesta luovuttaisiin ulkotilaisuuksien osalta kokonaan ja sisätilojen osalta niillä alueilla, joilla tartuntojen ilmaantuvuus on alle 25.

Rauma lähenee tautitilanteen osalta perustasoa, sillä ilmaantuvuusluku on tippunut jo alle kolmenkymmenen ollen tiistaina 28,1. Myös koko Satakunnan tilanne on valoisa. Maakunnan ilmaantuvuusluku oli keskiviikkona 31,5.

Vaikka valoa on nyt vihdoin tunnelin päässä, toivoo esimerkiksi Tapahtumateollisuus alueellisilta viranomaisilta exit-suunnitelman mukaisia selkeitä ja johdonmukaisia päätöksiä.

Päätökset täytyy kyetä myös tekemään riittävän ajoissa, nyt kun selkeät raamit rajoitusten purkamiselle on vahvistettu.

Useat suuret tapahtumat, kuten RMJ ja Ruisrock ovat joutuneet jo perumaan tämän kesän tapahtumat, koska tuleva kesä ja sen mahdolliset rajoitustoimet olivat vielä viime viikolla sumun peitossa.

Tapahtumateollisuus muistuttaa myös siitä, että nyt vahvistettu exit-suunnitelma ei yksin riitä. Se tarvitsee rinnalleen taloudellisten tukien kokonaisuuden, joiden avulla yritysten tulevaisuuden toimintamahdollisuuksia vahvistetaan.s