Pingdemia sotkee suunnitelmia

Britanniassa muun muassa ruokakauppojen hyllyissä on ollut tyhjiä koloja ”pingdemian” vuoksi. Joitakin tuotteita on puuttunut henkilöstöpulan takia. Työntekijöitä on joutunut karanteeniin korona-altistumisen jälkeen.

Viime viikkoina maassa on kirjattu uusia koronatartuntoja liki 50 000 päivittäin, joten brittien ”koronavilkku” on hälyttänyt usein.

Sovelluksen ilmoitusta kutsutaan pingaukseksi – siitä ilmiö on saanut nimensä.

Nyt pingdemia voimistuu myös meillä Suomessa.

Kahden viime viikon aikana Suomessa on todettu 4 700 uutta koronatartuntaa. Se on melkein 1 800 enemmän kuin kahden edellisen viikon saldo.

Niinpä myös suomalainen koronasovellus on vilkuttanut ja jäljittäjät soitelleet ihmisille.

Altistuneiden määrä on aina huomattavasti suurempi kuin taudin saaneiden.

Se tuottaa ikäviä yllätyksiä, sillä karanteenit pakottavat nopeisiin muutoksiin monilla työpaikoilla ja sotkevat ihmisten loma- ja vapaa-ajan suunnitelmia.

Britanniasta kuuluu parempaa. Koronan kolmannen aallon huippu saattaa olla jo takana. Uusien tartuntojen määrä on laskenut viitenä päivänä peräkkäin. Maanantaina kerrottiin enää 30 000 tartunnasta. Melkoinen määrä toki sekin.

Britanniassa koronarajoituksia lievennettiin tuntuvasti reilu viikko sitten. Maan hallitus luottaa sen sijaan rokotusten voimaan, riskiä tietoisesti ottaen.

Kaksi koronapiikkiä on saanut jo 34 miljoonaa brittiä, yli puolet asukkaista. Vähintään yhden rokotteen saaneita on yli 47 miljoonaa.

Suurista tartuntamääristä huolimatta sairaaloiden ei enää pelätä täyttyvän. Sama on tilanne täällä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 53 ihmistä, joista tehohoidossa kahdeksan.

Tällaisten määrien kanssa pystymme jo elämään ja toimimaan.

Parempaan päin mennään, mutta ohi korona ei missään nimessä ole.

Virusvaara vaanii, valppaana iskemään melkein missä tahansa. Miltei milloin vaan.

Se meidän kaikkien olisi syytä muistaa töissä ja toimissamme, myös vapaalla ja viikonloppuisin.