Pitsiturnaus testaa uutta normaalia

”Onko Pitsiturnausta pakko järjestää, kun koronaa on Raumalla? Tälläisten tapahtumien takia rajoitukset tulevat olemaan vieläkin tiukempia”, sanotaan lukijapalautteessa.

Ihmisten huolen ymmärtää hyvin. Uusia koronavirustartuntoja kirjataan nyt maailmassa enemmän kuin talvella, jolloin pandemia rantautui voimalla Eurooppaan.

Koronan toinen aalto kerää jo voimaa myös Suomessa. Viikon puheenaihe on ollut mahdollinen maskisuositus.

Kotimaisen jääkiekkokauden avaava Pitsiturnaus houkuttelee normaalisti Kivikylän Areenalle reilusti yli 5 000 katsojaa. Tällä kertaa lippuja myydään vain noin 2 700.

Tänään ei Äijänsuolla kuulla legendaarista kuulutusta ”seisomakatsomossa pyydetään tiivistämään”. Päinvastoin saatetaan pyytää harventamaan.

Pitsiturnaus pitäisi pelata ilman yleisöä. Sillä ei ole mitään tekemistä urheilun kanssa, intressit ovat aivan muut, meinaa nimimerkki Maski.

Väitteessä on perää. Urheilullisesti turnaus ei ole kovin tärkeä. Vähän kärjistäen voi luonnehtia, että Pitsi on Rauman suurin kesäkarnevaali, jossa pelataan myös harjoitusotteluita.

Järjestävän seuran intressinä on rahan kerääminen. Siinä ei ole mitään pahaa. Euroja tarvitaan, jotta Lukko voi pyörittää hyvää urheiluviihdettä tarjoavaa ammattilaisjoukkuetta.

Rauman Lukko Oy on urheiluseura, mutta myös paikallisesti keskisuuri työllistäjä ja veronmaksaja.

Monella tavalla kalliiksi sekin käy, jos esimerkiksi teatterit, elokuvateatterit, konserttisalit, keikkapaikat, ruokaravintolat ja niin edelleen pannaan kiinni.

Sitä ei kestä maamme talous, eikä kansamme terveys, että kaikki ihmiset linnoittautuvat koteihinsa.

Voikin ajatella niin, että Pitsiturnaus on yksi paikka testata paljon puhuttua uutta normaalia. Sitä miten yritys- ja harrastustoimintaa voidaan tulevana talvena harjoittaa.

Poikkeusjärjestelyjä se vaatii. Jäähalli on esimerkiksi jaettu kuuteen lohkoon, ja jokaisen katsojan pitäisi pysyä omalla alueellaan.

Ratkaisevaa on kuitenkin se, miten viisaasti ja vastuullisesti ihmiset käyttäytyvät.