Poikkeuksellista joulua itse kullekin

Pitkä perinne katkeaa, kun Rauman joulurauhan julistukseen Kauppatorille ei haluta kaupunkilaisia yleisöksi. Kaupunki näyttää monelle tärkeän julistuksen videopalvelu YouTubessa. Livelähetys alkaa tuttuun aikaan eli jouluaattona kymmentä vaille kaksitoista (LS 17.12.).

Turun joulurauhan julistuksessa toimitaan samalla tavalla: äänentoistoa ei käytetä ja alue aidataan. Ihmisiä kehotetaan seuraamaan tapahtumaa vain Ylen tai netin välityksellä.

Perinteisen joulukirkon peruuntuminen varmistui, kun aluehallintovirasto päätti jatkaa 20 henkilön kokoontumisrajoituksia tammikuun loppupuolelle asti (LS 17.12.)

Niinpä Raumallakin kristillistä joulutunnelmaa on tarjolla lähinnä radiossa, netissä ja joissakin pienemmissä tilaisuuksissa.

Koronan takia kauneimpia joululaulujakaan ei päästä tänä vuonna yhdessä laulamaan kirkkoihin. On tyydyttävä laulamaan omissa oloissa livelähetysten tai videotallenteiden tahtiin.

Tästä joulusta tulee erilainen, erikoinenkin.

Edellä mainitut uutiset alleviivaavat sitä, että elämme nyt poikkeusaikaa. Niin vaikeaa kuin se onkin, meidän tulisi vaan noudattaa koronarajoituksia myös jouluna.

Se tarkoittaa monelle meistä herkkää tasapainoilua.

Terveysnäkökohdista ei saisi tinkiä, mutta toisaalta tärkeää olisi, ettei kukaan jäisi yksin jouluna.

Korona leviää lähipiirissä. Tämä karu fakta tulisi pitää mielessä myös jouluna.

Asiantuntijat ovat viime viikkoina ahkerasti viestineet, että lähtökohtaisesti ei kannata tavata ketään, joka ei kuulu perhepiiriin.

Tänä jouluna tehtävät uhraukset palkitaan ensi vuonna.

Koronarajoitusten kanssa meidän on jaksettava ainakin ensi kesään saakka.

Rokotusten alkaminen antaa toivoa paluusta tutumpaan arkeen ja juhlaan. Useampi kuukausi kuitenkin vierähtää ennen kuin riittävän monet suomalaiset ovat piikin kahdesti saaneet.

Näkymät muuttuvat valoisammiksi, kun päivät pitenevät.