Poikkeustilanne on kotimaan etsikkoaika

Vapaa-ajan matkailun rajoituksia on purettu, mutta edelleen elämme poikkeusoloissa. Valtion virallinen suositus on välttää tarpeetonta matkustamista ulkomaille joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.

Viime viikolla poistettiin sisärajavalvonta Suomen ja Norjan maarajalta sekä Suomen ja Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian ja Liettuan välisestä lentoliikenteestä ja säännöllisestä lauttaliikenteestä.

Omaehtoista kahden viikon karanteenia suositellaan yhä kaikille muista kuin edellä mainituista Suomeen saapuville.

Rajoituksia purettaneen lisää lähiviikkoina, mutta se on tämän kesälomakauden osalta liian myöhään. Monet ovat jo päättäneet lomailla vain kotimaassa.

Korona aiheuttaa paljon harmia ja menetyksiä, niin inhimillisiä kuin taloudellisia. Kolikolla on tässäkin kääntöpuolensa. Korona antaa myös mahdollisuuksia kotimaan yrityksille.

Jos ei ole varaa, uskallusta tai halua lähteä tässä tilanteessa ulkomaille, alkavat kotimaan kohteet ja palvelut kiinnostaa aivan uudella tavalla.

Vaihtoehtojen tutkiminen voi tuottaa ahaa-elämyksen: monenlaista mielenkiintoista on Suomessa tarjolla. Tässä lähelläkin.

Kotimaan palveluilla on nyt etsikkoaika, sillä koronapandemia tuskin on ohi vielä ensi suvenakaan.

Suomessa epidemia on rauhoittunut, mutta uusia tartuntoja löytyy maailmalla enemmän kuin koskaan. Rokotetta saamme odottaa pitkään, todennäköisesti ainakin ensi vuoteen.

Ulkomaan lomiin varattua rahaa on käytetty hankintoihin kotimaassa. Tavallista enemmän on myyty polkupyöriä ja paatteja, vuokrattu mökkejä, kunnostettu terasseja, istutettu kesäkukkia ja niin edelleen.

Ilmiöllä voi olla kansantaloudellista vaikutusta. Suomen matkustustase on parisen miljardia euroa alijäämäinen.

Kyse on siitä, että suomalaiset kuluttavat vuosittain ulkomailla viitisen miljardia euroa – kun taas ulkomaalaiset käyttävät Suomessa vain kolmisen miljardia euroa.

Suomen vaihtotase on ollut suunnilleen tuon erotuksen verran miinuksella.