Poisjäänti tasaa puntteja Raumalla

Ensi kevään kuntavaalit ovat vielä kaukana, mutta vaaliasetelmien kannalta hyvin kiinnostava uutinen kuultiin Raumalla jo marraskuussa.

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) jää asettumatta kuntavaaleissa ehdolle. Uutinen aiheutti säpinää paikkakunnan poliittisella kentällä.

Viime vaalien ylivoimainen ääniharava paransi merkittävällä tavalla puolueensa asemia. SDP:lle tuli peräti 18 paikkaa 43 valtuustopaikasta.

Poisjäänti tasaa puntteja muihin puolueisiin nähden. Vaalikamppailusta tulee astetta jännittävämpi.

Voimasuhteiden voi odottaa heilahtavan verrattuna vuoden 2017 vaaleihin. Se edellyttää kuitenkin, että puolueilla on hyviä ehdokkaita, joita ihmiset innostuvat äänestämään.

Jokainen ryhmä miettii nyt päänsä puhki, mistä löytyisi korvaava ehdokas. Vetovoimainen henkilö, joka imuroisi vaille kotia jääneet äänet.

Vaikea, ellei mahdoton, tehtävä. Salosen omastakin leiristä se todettiin avoimesti: samanveroista ehdokasta ei löydy mistään.

Puolueet saavat ylipäätään käyttää kaikki kontaktinsa ja suostuttelijan lahjansa, että ehdokaslistoja saadaan täydennettyä – saati täyteen.

Kaikkia ei kiinnosta politiikka. Ja vaikka kiinnostaisikin, politiikka ei aina ole kivaa.

Kuntatasolla politiikan tekee ikäväksi kuntien taloustilanne. Hyvää ei ole kauhalla jaettavaksi, vaikka varmasti jokainen haluaisi mieluummin parantaa palveluita kuin supistaa niitä.

Siksi ehdokkaaksi lähteminen ei välttämättä ole kiinnostavuuslistan kärjessä, varsinkaan ruuhkavuosia eläville. Se on harmi.

Nuoret ihmiset ja nuorehkot aikuiset olisivat juuri niitä, joiden erityisesti soisi asettuvan ehdolle.

Tulevaisuutta koskevia päätöksiä olisi hyvä olla mukana tekemässä heidän, jotka ovat vielä päätösten seuraukset kokemassa siellä tulevaisuudessa.

Ehdokashankintaan on onneksi vielä aikaa. Varsinainen vaalitaisto jää vaali vaalilta yhä myöhäisempään ajankohtaan.

Viimeiset kaksi kuukautta ovat totisinta kampanjarutistusta ennen kuin vallanpaikat on jälleen jaettu uudelleen seuraaviksi neljäksi vuodeksi.