Poliittisen kartan virhe

Suomen poliittista karttaa on kuvattu suoralla jolle eri puolueet sijoittuvat rinnakkain oikealta vasemmalle. Itsenäisyyden alussa ryhmiä oli vain kaksi, oikeisto ja vasemmisto. 30-luvulla kuvaan tuli myös Kokoomuksesta ja Maalaisliitosta irtautununut äärioikeisto, Lapuan liike ja IKL. Sotien jälkeen vasemmistosta irtautuivat kansademokraatit ja kommunistit äärivasemmistoksi samalla kun rauhansopimus kielsi äärioikeiston. Maalaisliitto korosti omaa erilaisuuttaan julistautuen keskustaksi oikeiston ja vasemmiston väliin ja otti nimekseen Keskustapuolue.

Maalaisliitosta 1957 irtautunut Pientalonpoikien puolue, myöhemmin SMP sijoittui kartalla Maalaisliiton ja Demarien väliin. Vasta kun SMP:n työnjatkajaksi syntynyeen Perussuomalaisten menestys alkoi uhata pääpuolueita, otettiin käyttöön leimakirves ja heidät nimettiin äärioikeistoksi.

Ääripuolueille on ominaista väkivalta ja piittaamattomuus laeista. Äärioikealla olivat lapualaisten muilutukset ja Mäntsälän kapina (30-luvulla). Äärivasemmisto toimeenpani esim. Leinolakot ja Arabian mellakat (-48) ja Lautiosaaren kapinan silloisessa kotikaupungissani Kemissä (-49). Tällä vuosikymmenellä ovat vihreät vähintäänkin tukeneet laittomuuksia. Ääripuolue siis sekin.

Perussuomalaiset eivät ole rikkoneet lakeja tai mellakoineet. Mutta vaikka nämä tunnusmerkit puuttuvat, on kyseessä ääripuolue nimittäin äärikeskustalainen. Pientalonpojista alkaen tämä ryhmä on ollut näkemyksiltään alkiolainen, vähäväkisiä puolustava ja antisosialistinen siis taloudellisen realismin ja sosiaalisen idealismin yhdistelmä. Tunnuksina ovat ajan kuluessa olleet ”Rötösherrat kiinni”, ”Kyllä kansa tietää” ja nyt viimeksi ”Suomi suomalaisille”, siis jyrkkiä kannanottoja mutta lakia korostavia.

Poliittinen kartta on kuvattu suorana, jossa ääripuolueet ovat eri päissä. Nyt Vihreät esittävät sekä äärivasemmistolaisia että äärioikeistolaisia näkemyksiä. Osa keskeisitä henkilöistä on entisiä stalinisteja, osalla on oikeistotausta. Myös jopa ministeritasolla on lakeja vähintäänkin venytetty.

Poliittinen kartta ei siten olekaan suora vaan ympyrä, jossa ääripäät, äärioikeisto ja äärivasemmisto kohtaavat vihreissä. Persuille vain ei kartalta löydy sijaa ellei äärikeskustaa sitten lueta keskiryhmäksi Keskustan ja Demarien väliin, niin kuin se alkujaan 1950-luvulla asemoitiin.

Pyry Vainio

kuntavaaliehdokas (ps.), Rauma