Poliittiset intohimot synnyttävät kohuja

Poliittisten intohimot ovat nyt herkällä, kun Suomessa valmistaudutaan eduskuntavaaleihin. Ei siis ihme, että poliittisia kohuja jonkun puolesta tai jotain vastaan syntyy kuin sieniä sateella. Keskustalainen elinkeinoministeri Mika Lintilä oli juuri hetki sitten kohun keskellä, kun ministeriä syytettiin alkoholin käytöstä työtehtävissä. Uusi kohu saatiin nyt siitä, kun pääministeri Sanna Marinin (sd) vastasi Kiovassa STT:n kysymykseen muun muassa jo puhuttujen hävittäjien lähettämisestä Ukrainaan. Marin mainitsi siinä yhteydessä myös Suomessa käytöstä poistuvista Horneteista.

Hänen mielestään voitaisiin käydä keskustelua siitä, olisiko mahdollista Hornetien luovuttamista Ukrainaan. Tämä synnytti poliittisen myrskyn, jos muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi, ettei Horneteista ole mitään puhuttu. Samaa ovat toistaneet myös puolustusministeri keskustan Antti Kaikkonen ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja kokoomuksen Antti Häkkänen sekä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja PS:n Jussi Halla-aho. He väittivät yllättyneensä Marin Hornet-puheista

Tosin ei Marinkaan väittänyt, että käytöstä poistetuista Horneteista olisi keskusteltu. Joka tapauksessa Marin avauksesta syntyi poliittinen kohu. Meidän kotitekoiset kohumme eivät auta ukrainalaisten ahdinkoa. Venäjä julma hyökkäyssota tappaa ukrainalaisia, ja se tuhoaa heidän kotejaan.

Ukrainassa on kuollut yli 6500 siviiliä ja viitisen sataa lasta sekä lähes viisi miljoona ukrainalaista on paennut sotaa ulkomaihin.

Ulospäin näyttää ajoittain siltä, etteivät lännen johtajat ota vieläkään Ukrainassa käytävää sotaa vakavasti, vaikka Ukrainan kansa taistelee oman itsenäisyytensä sekä myös lännen koskemattomuuden puolesta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelesnkyi on joutunut jatkuvasti huomauttamaan länsivaltioita aseavusta, kun lännen johtajat ovat vain jahkailleet raskaan aseistuksen luovutusten kanssa. Näin kävi myös panssarivaunujen osalta.

Pentti Välimaa