Politiikassa kansan suosioon päästään röyhkeydellä ja haukkumalla

Politiikassa valtaan nousulle ei välttämättä tarvita tekoja. Niiden sijasta valtaan voi päästä röyhkeydellä ja vallassaolijoita haukkumalla.

 Mutta sekään ei onnistu ilman julkisuutta. Sitä kautta noustaan myös kansan tietoisuuteen ja jopa suosioon.

 Kansalla on taipumus mieltyä siitä, kun vallassaolijoita röykytetään. Pahansuopaisia puheita hyvin harvoin pyydellään jälkikäteen anteeksi, mutta ne voivat myöhemmin kävellä vastaan.

Kansaan tehoavaa politiikkaa ei enää vuosiin ole tehty missään tupailoissa, työväentaloissa tai toritapahtumissa, vaan sitä tehdään julkisuudessa. Siinä media on yksi merkittävä poliittinen toimija. Se on valintansa mukaan aina jonkun puolesta tai jotain vastaan.

Politiikassa ei pelkästään järkipuheilla pärjätä, vaan siinä on myös populismilla merkittävä rooli. Tämän vahvistaa perussuomalaisten perustaja ja entinen puheenjohtaja Timo Soini populismi-kirjassaan.

Soini on oikea mies puhumaan populismin vaikutuksesta. Soini nosti populismin opein niin itsensä kuin perussuomalaisten puolueen kansan suosion kautta vallankammareihin.

Perussuomalaisista eronnut Soini toimi muun muassa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ulkoministerinä.

Soini toteaa kirjassaan, että valta ja vastuu sekä poliittiset kompromissit syövät populisminkin uskottavuutta. Arki siis koittaa niillekin, jotka ovat henskeleitä paukutellen lähteneet tavoittelemaan muiden kustannuksella vallankammareita.

Pentti Välimaa

Pori