Polttoainetta säästyy, kun ajaa hitaammin

Kesälomalla tuhansia kilometrejä Suomessa ajanut toimittaja teki mielenkiintoisen havainnon. Hänen mielestään vapaaehtoinen alinopeuden ajaminen näytti lisääntyneen. Moni ajaa satasen alueella kahdeksaakymppiä. Toimittaja arveli, että selitys voisi löytyä rajusti nousseiden polttoaineiden hinnoista (LS verkko 24.7.).

Kuten toimittaja kirjoitti: hitaahko tasainen matkavauhti säästää polttoainetta, kun taas repivä ja sahaava ajotyyli sitä surutta polttaa.

Pitäisikö talvinopeudet ottaa käyttöön etuajassa tai alentaa joidenkin teiden nopeusrajoituksia 100:sta 80:een kilometriin tunnissa?

Toistaiseksi tällaisista energiatalkootoimista ei ole keskusteltu, vastasi liikenne- ja viestintäministeriön automaatioyksikön johtaja Saara Reinimäki.

Talvinopeuksien perusteena käytetään liikenneturvallisuutta, ei polttoaineen kulutuksen leikkaamista – vaikka Väylävirastokin tunnistaa ilmiön.

Hitaammat nopeudet säästävät yksityisautoilijoiden rahoja.

Alle nopeusrajoituksen saa ajaa, kunhan ei samalla vaaranna turvallisuutta. Hyvä on ottaa muut autoilijat huomioon ja tarvittaessa joko nostaa hieman omaa nopeutta tai päästää takana ajavia ohi.

Polttoaineen hinta on saanut suomalaiset vähentämään autolla ajamista. Tai niin ainakin melkein puolet kyselyihin vastanneista kertoo tehneensä. Kesälomareissuja on lyhennetty ja jopa jätetty tekemättä. Finntrafficin liikennetilastot vahvistavat tämän jossain määrin.

”Polttoaineen hinta on selvästi ylittänyt monen suomalaisen kipukynnyksen, ja omaa liikkumista harkitaan entistä tarkemmin”, sanoi Fintrafficin toimitusjohtaja Pertti Korhonen tiedotteessa.

Yllättävän harva autoilija pyrkii säästämään polttoainetta ajotapaansa muuttamalla. LähiTapiolan kyselyssä niin kertoi tekevänsä vain joka neljäs kuski.

Eikö tiedetä, että taloudellinen ajotapa säästää 5–15 prosenttia polttoainekuluista?

Nyt jos koskaan tähän asiaan olisi fiksua vähän paneutua, ja omaa toimintaa arvioida kriittisesti.

Ja mitä se taloudellisuus tarkoittaakaan? Tilanteiden ennakointia, turhien kiihdytysten ja jarrutusten sekä oikein kovan vauhdin välttämistä.