Populismi ei tehoa ilman julkisuutta

Kansaan tehoavaa politiikkaa ei enää vuosiin ole tehty tupailloissa, työväentaloissa tai toritapahtumissa. Sitä tehdään julkisuudessa, muttei sielläkään kansaa kosiskella pelkästään asialinjalla, vaan siinä on myös populismilla merkittävä rooli.

Asiat eivät kuitenkaan kyseenalaistamisella ja vastustamisella etene. Siitä huolimatta populistinen retoriikka tehoaa kansaan. Tämän vahvistaa myös perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini tuoreessa populismi-kirjassaan.

Tosin viime gallupeihin vastanneista yli 75 prosenttia on muita kuin persupuolueen kannattajia.

SMP:n raunioille perussuomalaisten puolueen perustanut Timo Soini on oikea mies kirjoittamaan populismista ja sen poliittisesta vaikuttavuudesta. Hän tietää kokemuksestaan, ettei politiikassa pelkästään järkipuheilla pärjätä.

SMP:n perustajan Veikko Vennamon populismiopein Soini nosti puolueensa vuoden 2011 eduskuntavaaleissa suurten puolueiden kantaan. Puolue tarvitsi vielä toisen vaalijytkyn ennen kuin Soini vei joukkonsa hallitusvastuuseen. Sen myötä hän valitutti itsenä hallituksen ulkoministeriksi.

Soini toteaa kirjassaan, että hallitusvastuu ja kompromissit syövät populismin uskottavuutta.

Niinhän siinä kävi, että keskustan Juha Sipilän oikeistohallituksen politiikka romahdutti perussuomalaisten kannatuksen. Se lienee yhtenä syynä siihen, että vuoden 2017 puoluekokouksessa persupuolue siirtyi Jussi Halla-ahon komentoon.

Nyt Hallo-aho on pitänyt edeltäjiensä opein puoluettaan viime eduskuntavaaleista lähtien gallupykkösenä. Jos puolue on vuoden 2023 vaaleissakin ykkönen, niin viekö Halla-aho puolueensa hallitusvastuuseen, kuten ykkösasema edellyttäisi?

Pentti Välimaa