Pori, Porin seutu vai Satakunta

Valtiotieteiden tohtori Timo Aro Porista on yksi harvoista valovoimaisimmista satakuntalaisista. Hän näkyy laajasti valtakunnan medioissa ja aina hän yllättää lukijansa ja katsojansa tulevaisuuden näkymillä. Tilastotieto muuttuu hänen käsissään kuviksi tulevaisuudesta.

Timo kirjoitti 10.6.2018 Satakunnan Kansassa jälleen kiinnostavan jutun kotikaupungistaan. Luin huittislaisena mielipidetekstin tarkkaan. Tällaista viiltävää, monipuolista analyysiä olisi syytä harrastaa muistakin paikkakunnista ja tietenkin Satakunnasta kokonaisuutena. Toki Aro on käsitellyt vuosien mittaan maakuntamme kehitystä laajasti, mutta nyt Porin tulevaisuus näytti askarruttavan todella paljon Timoa.

Häntä tuntuu harmittavan se, että julkisuudessa Porissa tapahtuvat todella hyvätkin asiat hukkuvat jatkuvaan hämminkiin kaupungin poliittisen johdon tekemisistä. Onko vallalla poliittinen totuus : ”Pääasia, että kirjoitetaan ja puhutaan”. Uusia johtohenkilöitä nousee raketin lailla kaupungin johtoon valtavin suosionosoituksin ja hetken kuluttua valovoima on kadonnut ja vaihdossa nousee jälleen uudet kasvot. ”Valmennusjohdossa ja huollossa” häärivät sen sijaan vanhat tutut henkilöt. Tämä on eräänlaista kansanhuvia, jota maakunnan muissakin kunnissa saadaan/joudutaan seuraamaan.

Maria Lähteenmäen toimittamassa kirjassa vuodelta 2009 käsitellään alueita, kuntia, seutuja, maakuntia, valtioita ja Eurooppaa. Miten ne ovat syntyneet ja kuka on vetänyt niille rajat. Kirjassa käsitellään myös laajasti sitä mihin ihminen, alueen asukas henkisesti kiinnittyy, jos kiinnittyy. Se käy lukiessa selväksi, että asuinpaikkakunta, kotikunta, kotikaupunki on tärkein alue, johon ihminen leimautuu. Toinen leimautuminen voi tapahtua tykättyyn opiskelupaikkakuntaan. Maakunta jää toiseksi.

On selvää, että porilaisille Pori on tärkeämpi kuin oma maakunta Satakunta. Raumalaiset taitavat panna vielä paremmaksi.

Satakuntalaisuus lienee vahvimmillaan Porista etelään, Kokemäenjokilaaksossa. Pohjois-Satakunta on maantieteellisesti, kulttuurillisesti omaleimainen seutu. Lienee kuitenkin niin, että kankaanpääläisyys, karvialaisuus päihittävät seudullisuuden.

Palataan maakuntakeskukseen. Timo Aro pohti tämän päivän ja tulevaisuuden haasteita kaupungille.

Yksi myönteinen, maakuntakeskusta ainakin tilapäisesti vahvistava tekijä on maakunta- ja soteuudistus.

Uudistus keskittää julkisia palveluita ja hallintoa Poriin. Luo uusia työpaikkoja. Myös ensimmäisten maakuntavaalien tulosten ennustetaan tuovan menestystä Porille. Toivoa sopii, että maakuntahallintoon valittavat poliittiset edustajat ottavat silloin koko maakunnan asiat omikseen. Ykköstavoitteena ovat nykyistä paremmat lähipalvelut Pohjois-Satakunnassa, Huittisten, Rauman ja Porin seudulla. Otetaan oppia sote-valmistelusta, siellä työryhmissä puurtavat virkamiehet maakunnasta ja maakuntakeskuksesta sulassa sovussa toisiaan tukien. Maakunnan laaja tuntemus ja kattava verkosto olisi poliittisille päättäjillekin suunnaton vahvuus.

Jukka Tuori

maakuntaneuvos, Huittinen