Posivan etumatka kannattaa hyödyntää

Posivan Onkalon hissirakennus nousi harjakorkeuteen Olkiluodossa viime keväänä. Hissi vie loppusijoituksen tutkimustunneliin 450 metrin syvyyteen.
Posivan Onkalon hissirakennus nousi harjakorkeuteen Olkiluodossa viime keväänä. Hissi vie loppusijoituksen tutkimustunneliin 450 metrin syvyyteen. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Teollisuuden Voiman ja Fortumin ydinvoimaloiden ydinjätehuollosta vastaava Posiva tähtää vientimarkkinoille. Posivan toimitusjohtaja Janne Mokan mukaan aika on nyt otollinen palveluliiketoiminnan aloittamiselle.

Euroopan unionin ydinjätedirektiivi edellyttää jäsenmailta kansallisia jätehuoltosuunnitelmia. Posivassa arvioidaan, että komission vaatimusten takia monelle Euroopan maalle tulee myös tarve edetä suunnitelmissaan.

Suomi ja Ruotsi ovat käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen edelläkävijöitä.

 Suomessa loppusijoitukseen liittyvä tutkimus- ja kehitystyö alkoi jo 1970-luvulla. Ruotsissa takana on yhtä pitkä taival.

Suomessa ollaan pääsemässä, ensimmäisenä maana Euroopassa, ydinjätteen loppusijoitukseen. Suunnitelmat loppusijoituslaitoksen rakentamisesta Eurajoen Olkiluotoon ovat pitkällä.

Vaikka ydinvoimaloita on rakennettu Eurooppaan paljon ja vuosikymmeniä aikaisemmin kuin Suomeen, ydinjätehuollossa muu Eurooppa tulee kaukana perässä.

Posivalla ja sen ruotsalaisella vastineella SKB:llä on vuosien etumatka. Pitkäjänteisen työn tulokset ovat nyt hyödynnettävissä. Niin kannattaa tehdä.

Posivan suuriin ponnistuksiin kuuluu Onkalo. Olkiluodon kallioperään louhittu tutkimustunneli muuttuu myöhemmin osaksi loppusijoitusratkaisua. Onkalossa Posiva on päässyt paitsi tekemään välttämättömiä kalliotutkimuksia myös kehittämään erilaisia teknisiä ratkaisuja ja laitteistoja.Tälle tietotaidolle on Posivan mukaan laajaa kaupallista kysyntää. Posivalla on tarjota valmiita palvelukokonaisuuksia ja ratkaisumalleja. Niitä ja Suomessa kerättyä erikoisosaamista voi myydä ydinjätehuoltoa suunnitteleville yhtiöille, valtioille, tutkimuslaitoksille ja ydinturvallisuusviranomaisille.

Suurta vientibisnestä ydinjätehuollon erikoisosaamisesta on vaikea rakentaa, mutta kaikki lisätulo on kuitenkin kotiinpäin.

Posivan vientiponnisteluille on syytä toivottaa menestystä, sillä näin avataan markkinarakoja monelle muullekin suomalaisyritykselle, jotka ovat tavalla tai toisella mukana Posivan kumppaniverkostossa.

”Posivan vientiponnisteluille on syytä toivottaa menestystä, sillä näin avataan markkinarakoja monelle muullekin suomalaisyritykselle, jotka ovat tavalla tai toisella mukana Posivan kumppaniverkostossa.”